Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alonso: O čtyři sekundy rychlejší

Alonso: O čtyři sekundy rychlejší

Loni to téměř zabalil

Fernando Alonso prozradil, že loni se vážně zabýval i možností nepodepsat novou smlouvu s McLarenem a nejít ani do jiného týmu F1. Po adrenalinu z boje o vítězství v závodě Indianapolis 500 byl návrat do smutné reality McLarenu na chvostu F1 takovou fackou, že měl zaječí úmysly.

"Ano, přemýšlel jsem o možnosti změnit sérii a skoncovat s formulí 1. Když jsem se vrátil z Indy 500, následovalo pár těžkých závodů. Rakousko, Silverstone… Tehdy jsem si začal říkat, že příští rok bych mohl být v jiných sériích. Mohl bych se naplno věnovat získání trojkoruny, být v Indy i v Le Mans. Nebylo by to pro mě nejlepší?

Ale cítil jsem, že není správný čas. Ne teď, ne po takových výsledcích, ne s těmito pocity. Věděl jsem, že bych toho po zbytek života litoval a té pachutě bych se nezbavil do konce kariéry. Takže nepochybuji, že potřebuji uspět. Já a McLaren máme nedokončenou práci. Tento rok se to obrátí, jsem si tím jistý."

Velká část nového nadšení pramení z výměny motorů Honda za Renault. Jenže Honda neměla s McLarenem nikdy tak dobré zimní testy, jako nyní s Toro Rosso. Někteří analytici se dokonce domnívají, že McLaren a Toro Rosso budou v šampionátu přímými soupeři. Alonso ale v zázračně rychlý vzestup Hondy nevěří.

"S Hondou nemám žádný problém, ale uvidíme, jak na tom budou v Austrálii. Měli dobrý zimní test, a pokud se dostanou mezi prvních pět, tak jim budu tleskat. Ale o tom pochybuji. Jeden test není totéž jako jednadvacet závodů se třemi motory. Odhaduji, že budou někde mezi posledními třemi nebo čtyřmi a my chceme být mezi prvními pěti  až šesti. Jsme šťastní, že jsme přešli k Renaultu. V porovnání s minulým rokem jsme byli o čtyři sekundy rychlejší."

Alonso měl pravděpodobně na mysli srovnání nejlepších časů, kterých dosáhl v loňských a v letošních předsezonních testech na okruhu Catalunya. Loni měl jeho nejlepší čas hodnotu 1:21.389, letos ve voze s motorem Renault, na nejměkčím typu pneumatik a novém asfaltovém koberci dosáhl 1:17.784. Pro srovnání, nejlepší čas Sebastiana Vettela se meziročně zlepšil o 1.8 sekundy.

Jaké jsou tedy jeho cíle pro letošní sezonu F1?

"Návrat do normálu. Návrat k normálnímu pocitu z toho, že se blíží velká cena, kdy jdete do tréninků a kvalifikace s tím, že byste měli být v nejlepší pětce a pokud by šlo vše dobře, tak možná i na stupních vítězů. A pokud uděláte něco výjimečného, ​​tak můžete i vyhrát závod. Taková motivace a příprava jsou tím, co mi chybělo. To je to, co od tohoto roku očekávám."