Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA se pevných restartů nebojí

FIA se pevných restartů nebojí

Budou pouze po červené vlajce

Trénování restartů na již studených a značně opotřebovaných pneumatikách během zimních testů na okruhu Catalunya nebylo správně pochopeno. Mezinárodní automobilová federace ani FOM nehodlají opět navrhnout pevné restarty po jízdě za safety carem, pouze daly jezdcům možnost připravit se na pevné restarty po přerušení závodu červenou vlajkou.

Někteří jezdci byli po nácviku restartů zděšeni tím, jak je vozy vůbec neposlouchaly a jak snadno by mohlo při takových restartech docházet k hromadným haváriím. Nejostřeji se snad vyjádřil Romain Grosjean.

"Mám obavy o bezpečnost," řekl jezdec Haasu. "Myslím, že z toho může být pořádný masakr. O kontrolu nad vozem přijdete klidně i bez toho, abyste otočili volantem, ještě na rovince. Popravdě, nebyla to vůbec zábava."

Ředitel závodů F1 ale prý není znepokojen. Důležité je, že pravidla týmům během přerušení závodu červenou vlajkou umožňují vyměnit vozům pneumatiky. S novými pneumatikami právě vybranými ze zahřívacích deček by restart neměl být v podstatě v ničem odlišný od běžného startu závodu.

"Ani jeden z jezdců mi o tom neřekl," řekl Charlie Whiting o obavách z "masakru". "Takové vyjádření nechápu, protože když je červená vlajka, všichni dostávají nové pneumatiky. Takže mi to nedělá starosti. V Barceloně byla celkově nízká přilnavost a jezdci si nevzali nové pneumatiky, jelikož to byla rychlá procedura. Proto nevidím dobrý důvod dělat si starosti."