Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Týmy mají popřemýšlet o kvalifikačním závodu

Týmy mají popřemýšlet o kvalifikačním závodu

Liberty Media chce velkou změnu

Auto motor und sport přišel se zprávou, že zástupci týmů F1 byli v Austrálii informováni o potenciální změně harmonogramu víkendů velkých cen. Zřejmě proto, aby si návrh dobře promysleli předtím, než se v Bahrajnu setkají s Rossem Brawnem, který je chce informovat o dalších plánech do budoucna.

Víkend velké ceny má, podle Liberty Media, zůstat třídenní a jeden více než 300kilometrový závod v neděli je něco, s čím Brawn již v zimě vyjádřil spokojenost. Změny by se dotkly pouze pátku a soboty.

V pátek se má začínat technickou přejímkou ​​vozů otevřenou veřejnosti. Fanoušci by mohli přijít a prohlédnout si vozy pěkně zblízka, zatímco komisaři FIA budou kontrolovat, zda vyhovují technickým pravidlům. Pak by následovaly první a druhý trénink, ale značně okleštěné. Byly by dlouhé pouze jednu hodinu, ne 90 minut, a byly by jediné, protože sobotní trénink by se zrušil.

Na místo dopoledního třetího tréninku by se přesunula hodinová kvalifikace a na místo kvalifikace závod na 100 kilometrů. Kvalifikace by určila pořadí na startu kvalifikačního závodu a kvalifikační závod pořadí na startu velké ceny.

Nápad na kvalifikační závod není nový a ne každému se porušení tradice musí zamlouvat. Závod bez omezení maximálního průtoku paliva a s libovolným využitím pneumatik by je mohl přimět změnit názor.

Uvažovalo se prý i o možnosti, že by jezdci do kvalifikačního závodu odstartovali v obráceném pořadí šampionátu, ale tato alternativa byla rychle pohřbena s tím, že je příliš "umělá", čili nesportovní.