Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Brawn byl uražen výroky Ferrari

Brawn byl uražen výroky Ferrari

Zdravý rozum není proti podstatě F1

Ros Brawn vnímá nařčení z ničení základů F1 jako osobní urážku. To naznačuje ne nejlepší vztahy mezi ředitelem sportovních záležitostí F1 a Ferrari, které nejčastěji hovoří o tom, jak by jeho škrty změnily F1 na globální obdobu NASCAR. Přitom už tento pátek má Brawn v Bahrajnu deseti týmům, čtyřem dodavatelům současných pohonných jednotek a několika dalším vážným zájemcům o vstup do F1 po roce 2020 prezentovat svou novou vizi budoucnosti tohoto sportu. S tou, představenou na začátku zimy, nebyli spokojeni šéfové Ferrari, Mercedesu ani Renaultu.

"Je mimořádně důležité, že máme vizi toho, jaká by měla F1 být. Je pro mě velmi frustrující, když lidé mluví o jejím ničení tím nebo oním. F1 má dlouhou historii neuvěřitelného soutěžení, je vrcholem motorsportu, tak proč bychom ji ničili?" ptal se Brawn v rozhovoru pro Radiosport.

"Beru jako osobní urážku, když mě někdo nařkne z toho, že z F1 dělám jednoduchý sport pro neschopné. Přece víme, že bychom tím narušili podstatu F1 a s ní i komerční platformu. Jenže týmy na špici dnes utrácejí asi třikrát více, než před pěti nebo šesti lety. A snad nebudete tvrdit, že před pěti, šesti lety byla F1 sportem pro pitomce.

Je to jenom otázka míry. Musíme týmům pomoci uvědomit si, že musíme upravit komerční příjmy a stanovit, jak daleko mohou stáje po technické stránce zajít, abychom mohli lidem nabízet zajímavější závody."

Brawn dále vyzdvihl, že v technických otázkách s týmy obecně dobře vychází. Hlavně díky tomu, že rok 2021 je ještě daleko, takže jejich šéfové nehledí na to, co by jim přineslo krátkodobou výhodu nebo naopak. Problémem je, že se diskutuje několik citlivých témat najednou. Kromě konceptů pohonných jednotek jsou na stole i návrhy rozpočtových stropů, nový způsob rozdělování příjmů F1 a také otázka řízení sportu. Čili to, zda by změny pravidel měly nadále procházet přes Strategickou skupinu a Komisi F1 a zda by v těchto orgánech měly týmy mít zastoupení.