Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Brawn: Kvalifikační závod stojí za zvážení

 Brawn: Kvalifikační závod stojí za zvážení

Bylo by to zajímavé a přitom spravedlivé

Ross Brawn podporuje myšlenku kvalifikačního závodu, ačkoli nápad ještě nebyl rozpracovaný do detailů. Změně sobotního programu tak, aby pořadí po kvalifikaci rozhodlo o postavení na startu kvalifikačního závodu a jeho výsledky rozhodly o pozicích na roštu velké ceny, nahrává hlavně to, že by to mohla být skvělá show. Zároveň by to bylo v pořádku ze sportovního hlediska.

Krátký závod na 100 kilometrů (velká cena se jede na více než 300 km, s výjimkou Monaka) by mohl vyprodukovat zajímavější startovní rošt než kvalifikace, po níž se jezdci zpravidla prostě seřadí od nejrychlejšího po nejpomalejšího. Spravedlnost pořadí, které vzešlo ze závodění, ale těžko zpochybňovat, což se nedá říct o některých jiných nápadech, kupříkladu o seřazení jezdců na startovním roštu v obráceném pořadí šampionátu.

"Udělali jsme pouze to, že jsme lidi zapojené do F1 požádali o názor na formát závodního víkendu," řekl Brawn v rozhovoru pro televizi Sky Sport. "Hlavní otázky jsou, jestli můžeme zlepšit finanční stránku a pomoci promotérům tím, že nabídneme lepší show, a zda můžeme do závodů vnést více rozmanitosti, aniž by to působilo uměle.

Pokud by výsledkem byly rozmanitější startovní rošty, a jako výsledek závodu by to nebylo umělé, tak to asi stojí za zvážení. Další závod by měl samozřejmě dopad na týmy, ale musíme se na to dívat v širších souvislostech."

Při přidání dalšího závodu do každého z víkendů velkých cen vyvstávají otázky, co s omezením pohonných jednotek na sezonu nebo počtem pneumatik, které Pirelli rozváží po celém světě.