Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Číny?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Číny?

Mercedes dal přednost žluté, Ferrari fialové

Při 21 závodních víkendech mezi 23. březnem a 25. listopadem a povinné měsíční letní přestávce není času nazbyt. Mechanici se včera hned po závodu pustili do rychlého balení, protože už tento víkend se pojede v Číně. Ani Pirelli neváhalo a ještě před VC Bahrajnu se podělilo o seznam pneumatik, které si jednotliví jezdci objednali pro Šanghaj.

Nejvíce se, přirozeně, objednává sad z nejměkčí nabídnuté směsi, protože v kvalifikačních bojích chtějí mít jezdci při každém výjezdu čerstvé gumy. Pokud tedy nejezdí za Mercedes. Jezdci německé automobilky mají jako téměř jediní objednano pouze po šesti sadách ultraměkkých (fialových) pneumatik. Středně tvrdé (bílé) navíc nepotřebují, takže se jim v garáži bude povalovat celá spousta žlutých (měkkých) sad. V Číně totiž Pirelli poprvé experimentuje s přeskočením jednoho stupně tvrdosti, v tomto případě superměkkých pneumatik.

Fialové pneumatiky budou jistě skvělé v kvalifikaci, ale budou vhodné i pro závod? Dlouho asi nevydrží a možná piloty donutí k dvouzastávkové strategii. Asi s tímto předpokladem kalkulovalo Ferrari, když svým jezdcům objednalo osm fialových sad. Oba jezdci si mohou jednu nedotčenou sadu uchovat až do samého závěru závodu, jako v Bahrajnu v případě červených pneumatik.

Závodníci Red Bullu jdou (zlatou?) střední cestou se čtyřmi žlutými a sedmi fialovými sadami.

Jinak z řady tentokrát vyčnívá snad pouze Force India, která jako by nepočítala s tvrdým kvalifikačním zápolením až po závěrečné fáze a její jezdci dostanou pouze po šesti fialových sadách, avšak na rozdíl od Mercedesu si neobjednali navíc žluté, ale bílé pneumatiky. Soupeře by se tak mohli pokusit přelstít pomocí dlouhého stintu na nejtvrdší z nabízených směsí, kterou předtím v trénincích dobře prověří. Oba jezdci týmů Toro Rosso a McLaren dostanou pouze po jedné bílé sadě a po celý víkend se tedy soustředí pouze na gumy ze dvou měkčích směsí.