Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Všichni kromě Ferrari se setkají i v esportovním klání

Všichni kromě Ferrari se setkají i v esportovním klání

Sezona virtuální F1 bude mít devět oficiálních týmů

Už za pár dní začne cesta za vítězstvím v F1 i závodníkům, z nichž někteří ještě nikdy neseděli za volantem reálného vozu, ale přesto dokáží měřit síly se zkušenými matadory. Řeč je o sérii Formule 1 eSports, kterou čeká druhá sezona a několik změn.

Experti na jízdu ve virtuálních monopostech budou letos využívat "F1 2017", oficiální videohru s licencí na šampionát F1 od studia Codemasters. Soutěžící nejprve čekají čtyři kvalifikační eventy, kde budou muset ukázat svůj talent, pokud chtějí dostat šanci zaujmout hledače talentů ve službách stájí Mercedes, Red Bull, Force India, Williams, Renault, Haas, Toro Rosso, McLaren a Sauber, přičemž každá si do své sestavy vybere minimálně jednoho z nich.

První kvalifikační klání proběhne 13. dubna a nebude to prostý závod s časomírou, ale ani přímý boj se soupeři na trati. Každý jezdec se posadí do sedačky Valtteriho Bottase zrovna ve chvíli, kdy do cíle VC Číny zůstává pět kol na usychající trati a on se nachází na šestém místě, ale s dobrou vyhlídkou na pár předjížděcích manévrů a stupně vítězů. Deset nejlepších z každé ze tří platforem (PlayStation 4, Xbox One a PC) postoupí do finále, které bude streamované online a které prvním třem v cíli zajistí místo v jednom z virtuálních týmů. Dalších 40 závodníků bude muset spoléhat na tzv. divokou kartu.

Když už budou obsazeny všechny virtuální sedačky, série tří podniků rozhodne o tom, kteří jezdci a týmy (pravděpodobně celou dobu rozděleni podle platforem) si zaslouží titul. Pokud si celou dobu říkáte, že je to zbytečný povyk kolem dětí, které se pouze hrají, tak vězte, že tito "hráči" si po kratičké sezoně rozdělí 200,000 amerických dolarů, tedy více než čtyři miliony korun. Také můžeme připomenout, že virtuálnímu závodění se ve volném čase věnuje i Max Verstappen a nezapomeňme na jméno Rudy van Buren. Patří závodníkovi, jenž pro nedostatek financí skončil s motokárami jako 16letý, ale loni vyhrál soutěž World's Fastest Gamer a letos jako vývojový jezdec pomáhá McLarenu v simulátoru s vylepšováním vozu MCL33.


Nevíme, proč Ferrari jako jediné není na seznamu zúčastněných týmů, zato vidíme, že Force India si pro virtuální závody dokonce našla titulárního sponzora. V reálu propaguje čistou vodu od BWT, ve virtuálním světě je jejím sponzorem výrobce energetického nápoje. Tým Renault do bojů posílá svou esportovní odnož, Team Vitality, která se dosud specializovala na Rocket League, jež má s F1 společná asi jen čtyři kola.

Zúčastněné týmy:

Mercedes AMG Petronas Motorsport
Red Bull Racing
Hype Energy eForce India
Williams F1 Esports Team
Renault Sport Team Vitality
Haas F1 Esports Team
McLaren
Toro Rosso
Alfa Romeo Sauber F1 Team