Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Gasly si utahoval z Alonsa

Gasly si utahoval z Alonsa

Malý žert na povzbuzení Hondy

Zdálo se vám, že když jste po skončení Velké ceny Bahrajnu slyšeli Gaslyho slova: "Konečně můžeme bojovat!", nebylo to tento rok poprvé? Tak to se vám nezdálo, Gasly si po získání svých prvních bodů v F1, po fantastickém výkonu a dojezdu na čtvrtém místě ve voze poháněném motorem Honda, utahoval z Fernanda Alonsa. Ten přesně stejná slova zakřičel do vysílačky, když v Austrálii získal páté místo.

Španěl tím samozřejmě naznačil, že boj o bodované pozice mu umožnila zimní výměna Hondy za motor Renaultu. Jenže Gaslyho tým naopak přešel od Renaultu k Alonsem dlouho kritizované Hondě a ve druhém závodě získal výsledek, jakého se Alonsovi a McLarenu nepodařilo dosáhnout za celé uplynulé tři roky.

"Byl to jen takový malý žert, nic víc," snažil se vysvětlit Gasly. "Pouze jsem si myslel, že si Honda zaslouží uznání. Zažila opravdu těžké tři roky s McLarenem a dojet na čtvrtém místě v našem druhém společném závodě bylo fantastické. Byl to způsob, jak jim vyjádřit uznání za to, jak tvrdě pracují."

Asi si dokážete představit, že tento "žertík" neušel největším fanouškům Fernanda Alonsa a moc vtipný jim nepřišel. Španělé zaplavili Gaslyho účty na sociálních sítích a nechali mu tam "pár nepěkných zpráv", jak řekl mladý Francouz, který se teď pokouší uklidnit jejich emoce.

"Fernanda nesmírně respektuji. Je jedním z nejlepších jezdců v F1 a jedním z mých idolů. Nebyl to vzkaz pro něj, byla to zpráva lidem Hondy, že si zaslouží uznání."

Gasly také mluvil o blížící se Velké ceně Číny. Neočekává zopakování podobně dobrého výsledku, hlavně kvůli extrémně dlouhé zadní rovince, kde se naplno projeví nižší maximální rychlost. Jelikož ani zadní rovinka nepatří k nejkratším, bude těžké vše dohnat v technické pasáži mezi nimi.


Alonsovi fanoušci se ale mohou vyzuřit i jinde. Dr. Helmut Marko byl podstatně tvrdší a nemyslel to jako žert. Poradce Red Bullu pro motorsport řekl, že letošní vůz McLarenu evidentně "není úžasný",

"Pan Alonso chtěl útočit na Red Bull, ale skončil za Toro Rosso," směje se Marko. "McLaren nemůže být tak úžasný a nebyla to pouze vina motoru Honda, že byli tak pomalí. I teď, když mají Renault, zůstali nejpomalejší na rovinkách."

Red Bull Racing vážně uvažuje o tom, že od příštího roku naváže spolupráci s Hondou, které zásobování jednoho relativně malého týmu asi nemůže stačit. Ale i kdyby měla Honda zůstat pouze s Toro Rosso, Marko z toho má velkou radost.

"Udělali chybu, když přišli nejen o motor, který je stále lepší, ale i o hromadu peněz."