Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo: Verstappen byl příliš chamtivý

Ricciardo: Verstappen byl příliš chamtivý

Bottas zase příliš gentlemanský

Verstappenovi a Hamiltonovi se již podařilo slovní spor vyvolaný jejich kolizí v úvodu Velké ceny Bahrajnu zažehnat přátelským rozhovorem během dnešní autogramiády, ale zřejmě ještě předtím se zahraničním médiím podařilo získat názor Daniela Ricciarda, který svého týmového kolegu nijak nešetřil.

"Abych byl upřímný, nebylo to na penalizaci, takže to bylo v pořádku, ale trochu mi to připomíná můj vlastní incident s Nickem (Rosbergem) v Budapešti, když se na mě nepřestal tlačit, ačkoliv já jsem byl již na obrubníku a neměl jsem se už kam uhnout," vzpomíná Ricciardo na VC Maďarska 2015.

"Myslím si, že Max nemusel využít celou šířku trati až k obrubníku. Chci tím říct, že Max by již beztak zůstal vpředu, byl pouze příliš chamtivý. Slyšel jsem, že někteří lidé říkají, že Lewis mohl ubrat, ale jednou už byl v zatáčce, tak nemohl nic dělat, jedině kdyby vyjel z trati nebo skočil na brzdu… jenže to se snadněji řekne, než udělá. Ale Lewis už byl v pozici, odkud by nemohl projet druhou zatáčkou ani v nízké rychlosti, takže i kdyby zůstal vedle Maxe, už by neměl šanci. Podle mě to Max trošku přehnal."

Zcela opačný názor měl na výkon Valtteriho Bottase, který v samém závěru závodu ani jedinkrát vážněji nezaútočil na vedoucího Sebastiana Vettela, přestože ten měl už pneumatiky v hrozném stavu a jezdec Mercedesu byl evidentně rychlejší. Tam přece šlo o vítězství!

"Rozhodně bych se pokusil vyhrát," odpověděl Ricciardo na otázku, zda by dokázal to, co se Bottasovi nepovedlo. "Sledoval jsem to (po vypadnutí, už jako divák) a chtělo se mi křičet: Do toho! Předjeď ho! Jeď, jeď, jeď! Fanoušci by za to, samozřejmě, také byli vděční, jenže on nic neudělal. Možná si říkal, že ho dostane ve čtvrté zatáčce, ale podle mě musíte brát první příležitost, která se vám naskytne. Pokud by i zablokoval kola a vyjel z trati, beztak by byl nakonec druhý. Nechci mu prozradit všechny triky, ale já bych s takovým výsledkem nebyl spokojen. Byl to boj o vítězství, to nemůžete nechat tak, aspoň já bych to určitě nedokázal."


Ricciardo přiznává, že on sám byl v začátcích kariéry v F1 spíše opatrnější a osmělil se, až když ho vzali do A-týmu Red Bullu.

"V prvních letech u Toro Rosso mi asi chyběla jistota, asi mě příliš zasáhlo to, že je to F1 a stále jsem na to myslel. Jakmile jsem se ale dostal do Red Bullu, tak jsem si uvědomil, že toto je šance získat reputaci. Věděl jsem, že pokud v první sezoně, nebo byť jen v prvních pár závodech prohraju všechny souboje, tak nebudu mít respekt."

Ricciardovo první vítězství přišlo poté, co ve VC Kanady 2014 předjel nejprve Sergia Péreze a následně i Nika Rosberga.