Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Král kvalifikací Hamilton ztratil přes půl vteřiny!

Král kvalifikací Hamilton ztratil přes půl vteřiny!

Mercedes: Opakování po pěti letech

Podruhé za sebou se Mercedes nedostal do první řady na startu. To se stalo naposled ve VC Abú Zabí a USA 2013. Lepší argument pro slovo překvapení tedy není na místě. Ačkoli v pátek tomu nic nenasvědčovalo, v sobotu se mercedesy propadly za obě ferrari. A v kvalifikaci dokonce s více než půlvteřinovou ztrátou!

Že by se Mercedes znovu musel spolehnout na Bottase? V Bahrajnu bojoval o vítězství, v kvalifikaci v Číně znovu předčil týmového kolegu. Zdá se, že není pod takovým tlakem jako Hamilton. Ten se evidentně potýká s novou situací – momentálně neřídí nejrychlejší vůz ve startovním poli.

Přijeli jsme sem s představou, že budeme bojovat o čelní pozici na startu, ale bohužel to bylo nad naše síly,“ přiznal Valtteri Bottas. „Kvalifikace byla přímočará. Měl jsem pocit, že jsem z auta dostal maximum. Možná jsme neměli pneumatiky ideální k tomu, abychom zajeli nejlepší kolo, ale myslím, že ani to by nestačilo k překonání obou ferrari. Je to velké zklamání, protože odstup za Ferrari je značný. Dnes bylo hodně větrno a chladno, zítra by mělo být pěkně a slunečno. Na gumách z tvrdší směsi se nám vede líp a do startu půjdeme na měkkých. Tak toho snad dokážeme využít ve svůj prospěch.

Valtteri Bottas po skončení kvalifikace gratuluje Sebastianu Vettelovi k vítězství 

Lewis Hamilton kvalifikaci ani nedokončil. Když viděl, že je jeho snaha o překonání Ferrari bez šance na úspěch, zajel raději rovnou do boxů. Není zvyklý prohrávat a novou situaci evidentně těžko snáší. Svůj výkon komentoval slovy: „Dnešek byl těžký. Víkend pro nás začal v trénincích pozitivně, zato dnes nás auto nechalo na holičkách. Nemělo potřebnou rychlost. Ferrari se v průběhu víkendu každopádně zlepšilo. Je možné, že včera neukázalo svou pravou rychlost. Ale dnes bylo hodně rychlé. V kvalifikaci jsme za ním zaostali o půl vteřiny. Proto jsem v posledním kole radši zajel do boxů. Věděl jsem, že se mu nemůžu vyrovnat. Zítra nebude snadné Kimiho a Sebastiana porazit. Nejrychlejší jsou i na rovinkách, proto bude těžké je předjet. Zítra má být tepleji, a tím pádem by se všechno mohlo obrátit naruby.

Lewis Hamilton se musí spolehnout na odlišnou taktiku ve volbě pneumatik a na teplejší počasí