Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Který z jezdců zavinil safety car?

Který z jezdců zavinil safety car?

Toro Rosso: Chyba v komunikaci

Daniel Ricciardo by nejspíš dnešní závod nevyhrál, kdyby na trať nevyjel safety car. Ten byl nezbytně nutný, protože na trati se povalovaly úlomky dvou vozů týmu Toro Rosso. Který z jezdců zapříčinil jejich kolizi a změnil vývoj celého závodu? Takové kolize juniorského týmu Red Bullu jsme neviděli od doby, kdy za něj závodili Max Verstappen a Carlos Sainz. Podobná rivalita se ale prý mezi Pierrem Gaslym a Brendonem Hartleyem nerýsuje, z kolize oba viní malou nedokonalost v komunikaci.

Kolize byla na první pohled chybou Pierra Gaslyho, který na vnitřní straně zatáčky zablokoval kola a závodní komisaři mu udělili trest. Francouz si však myslel, že se mu týmový kolega uhne z cesty.

"Tým mi do vysílačky oznámil, že mě Brendon na konci rovinky nechá předjet," vysvětloval po závodě Gasly. "Proto jsem čekal, že mě pustí a na konci rovinky jsem jel do vnitřní stopy. Myslel jsem si, že mi tam nechá prostor potřebný k zatočení, jenže on jel normální stopu. Už jsem byl na vnitřní straně a bylo příliš pozdě na to, abych s tím ještě něco mohl udělat. Snažil jsem se zabrzdit a nějak se mu vyhnout, ale už se to nedalo a přišel náraz.

Velká škoda. To poslední, co chcete udělat, je kolidovat s týmovým kolegou, ale asi jsme se nepochopili. Něco jsem si myslel a on zase něco jiného."



Gasly také prozradil, že o možnosti prohození pozic kvůli rozdílným strategiím se u Toro Rosso mluvilo před závodem a jezdci se dohodli, že se budou pouštět ve 14. zatáčce. Jenže zatímco Gasly se hrnul vpřed už v nájezdu, Hartley se plánoval uhnout až ve výjezdu, jak to udělal před první zastávkou v boxech.

"Evidentně chyba v komunikaci," prohlásil Novozélanďan. "Pozice jsme si vyměnili i v prvním stintu, protože jsem se trápil s ultraměkkými pneumatikami. Pustil jsem ho ve výjezdu ze čtrnácté zatáčky a napodruhé jsem chtěl udělat přesně totéž. Řekl bych, že si asi myslel, že mu v nájezdu otevírám dveře, ale tak to nebylo."

Gasly, čtvrtý z Bahrajnu, dojel do cíle na 18. pozici. Na Hartleyho voze byla pár kol před koncem zjištěna závada převodovky a závod nedokončil, což mu umožní v Ázerbájdžánu startovat s novou, aniž by ho za to čekala penalizace.