Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA vytvořila komisi pro hendikepované závodníky

FIA vytvořila komisi pro hendikepované závodníky

Zůstane zachován časový limit pro opuštění vozu?

V pondělí 23. dubna se poprvé v Madridu sejde nově ustavená komise FIA pro hendikepované závodníky (Disability and Accessibility Commision).

Do jejího čela byla postavena Nathalie McGloinová, která je po dopravní nehodě v roce 1999 paralyzována na většině těla, přesto se však zúčastní klubových klání ve Velké Británii. Popudem ke vzniku tohoto grémia byl mediálně velmi známý případ Billyho Mongera (na snímku), jenž při kolizi v britské F4 přišel o obě nohy.

Komise má dva hlavní cíle,“ uvedl generální sekretář FIA Peter Bayer. „Zaprvé, chceme vytvořit databázi všech organizací, které mohou tělesně postiženým jezdcům pomoci. Rovněž hodláme upravit licenční systém, aby byly závodnické licence přidělovány správným pilotům pro správné kategorie, samozřejmě s přihlédnutím k jejich fyzickým možnostem.“

Bayer se zároveň vyslovil pro zachování povinnosti zvládnout do pěti sekund opustit vlastními silami vůz. „V tom nemůžeme dělat žádné výjimky. Bezpečnost je u nás na prvním místě,“ prohlásil s tím, že již zmíněný Monger tento test absolvoval bez problémů. Uznal však, že pro jiné hendikepované sportovce může být tato podmínka nepřekonatelnou překážkou.