Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Porsche může brzy oznámit vstup do F1

Porsche může brzy oznámit vstup do F1

Čeká pouze na definitivní podobu pravidel

Porsche skutečně zvažuje vstup do F1 v roce 2021, tvrdí bývalý jezdec McLarenu a Ferrari Gerhard Berger, jenž v současnosti s automobilkami vyjednává z pozice šéfa DTM.

Celosvětově proslulý výrobce luxusních sporťáků loni ukončil působení ve WEC a od příštího roku bude nasazovat vozy do elektrické formule E. Jak však víme, svůj tým přibližně třiceti inženýrů pracujících na motoru s pokročilými hybridními technologiemi nerozpustil a nadále financuje vývoj. Rychlý návrat do vytrvalostních závodů moc nedává smysl, takže to vypadá, že Porsche připravuje základy pro svůj program vstupu do F1.

"Porsche zvažuje vstup do F1 v roce 2021," cituje Bergera Auto Bild. "Pouze čeká na nová motorová pravidla, která by měla být zveřejněna v květnu. Pak se rozhodne."

Ředitel sportovních záležitostí F1 Ross Brawn by Porsche rád uvítal na palubě.

"Chceme do F1 dostat značky jako Porsche, velká jména, připravujeme pro ně vhodné prostředí," řekl Brawn, který hodlá z pohonných jednotek F1 odstranit součást rekuperující tepelnou energii z výfukového potrubí. Její vývoj je stále mimořádně složitý a drahý, což odrazuje majitele menších, i když známých značek.

Generální ředitel Porsche Oliver Blume přitom ještě loni nebyl myšlence na vstup do F1 příliš nakloněn. "Nechci mluvit o F1. Nyní se soustředíme na FE. My v Porsche si myslíme, že je třeba se koncentrovat na jednu věc, aby nedošlo k přetížení společnosti," uvedl.

Porsche však patří do Volkswagen Group, kde jsou i Bugatti, Lamborghini, Bentley a Audi a vedení německého giganta dobře ví, jak hrát "škatulata, hejbejte se".