Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Whiting se přišel podívat na zpětná zrcátka Ferrari

Whiting se přišel podívat na zpětná zrcátka Ferrari

Podle konkurence jsou některé jejich části nelegální

Nečekanou návštěvu přivítali v pátek v boxech Ferrari. Ředitel velkých cen Charlie Whiting a jeho zástupce pro technické záležitosti Nicholas Tombazis se přišli podívat na hojně diskutovaná zpětná zrcátka. Ta jsou připevněna na zařízení Halo a na rudých monopostech se objevila poprvé právě v Barceloně.

Oba pánové pohovořili s šéfinženýrem Ferrari Jockem Clearem a pilně fotografovali. Žádný oficiální výstup z této události dosud není k dispozici.

Již nyní je ovšem zřejmé, že kamenem úrazu nejsou samotná zrcátka. Jejich montáž ostatně s odvoláním na bezpečnostní důvody FIA koncem dubna povolila. Jenže Ferrari k nim připojilo malá křidélka, a ta okamžitě vyvolala nelibost konkurence. „Byli jsme se na to také podívat a jednoznačně jsme došli k názoru, že jde o ilegální prvek. Ferrari má na to samozřejmě odlišný pohled. Myslím si, že se kolem toho ještě povedou bouřlivé debaty,“ prohlásil šéf Red Bull Racingu Christian Horner.

Italská stáj se hájí tím, že inkriminované stabilizátory mají primárně za cíl zabránit nadměrným vibracím zrcátek, která pak kvůli nim ztrácejí svoji funkci. Chytře přitom připouští, že není vyloučen ani druhotný aerodynamický efekt, jenž však „vzniká samovolně“. „Pohybujeme se přísně v rámci platných předpisů,“ uvedl technický ředitel Scuderie Mattia Binotto.