Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault vypálil salvu na Red Bull

Renault vypálil salvu na Red Bull

Jako zákazník nikdy nebyl loajální

Rozchod týmu Red Bull s Renaultem jako dodavatelem motorů je na spadnutí. Jistě, stále se může stát, že výrobce energetických nápojů oznámí, že začal vyjednávat o novém kontraktu s francouzskou automobilkou, ale zdá se, že ho to táhne k Hondě. Pro ni by byl jeho tým prioritou, zatímco Francouzi masivně investují do vlastní tovární stáje. A pokud za této situace tým a jeho jezdci prohlásí, že v dosahování lepších výsledků jim brání nízký výkon motoru, jako si to dovolili v Barceloně, hned je oheň na střeše.

"Red Bull kritizuje svého dodavatele motorů, nic nového," řekl v Monaku Cyril Abiteboul, šéf Renaultu Sport F1. "Jsme s nimi již dvanáct let, vyhráli jsme osm šampionátů (čtyři jezdecké a čtyři týmové, pozn. red.) a po celou dobu ze všeho viní Renault. Takže jsme si už zvykli. Jsou nepoučitelní a nikdy nepochopí, jakou cenu může mít loajálnost a věrnost dodavateli. Letos mohou vyhrávat závody. Vyhráli v Šanghaji a mohli vyhrát i v Baku, kdyby se jejich jezdci vyhnuli vzájemné kolizi."

Tvrdá slova, po kterých by bylo překvapením, kdyby se důležité setkání zástupců Renaultu a Red Bullu, naplánované na příští pondělí, skončilo dohodou o prodloužení spolupráce. Přitom Renault v roce 2015 po rozhodnutí opět posílit svou přítomnost v F1 chtěl investovat do týmu Red Bull Racing. Jenže rakouská společnost se nechtěla dělit, jak Abiteboul prozradil redaktorovi El Confidencial: "Koupili jsme tým, protože možnost integrace se jim nezdála atraktivní."

Renault loni vzal na palubu McLaren, takže jeho tovární tým se nadále bude mít s kým porovnávat a zároveň to nebude tak těžký (a bohatý) soupeř jako Red Bull. Otázkou je, jak tuto situaci vlastně vidí lidé z Hondy, kteří by po zkušenosti s McLarenem jistě chtěli chápavějšího partnera, ale s Red Bullem to může být skok z bláta do louže.