Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ricciardovi stačily dobrý rytmus a zábava

Ricciardovi stačily dobrý rytmus a zábava

Red Bull: První a poslední

Daniel Ricciardo miluje městské tratě, miluje Monako, ale ještě nikdy nad hlavu nezvedl vítězný pohár nejprestižnější z velkých cen. Jednou už k tomu byl velmi blízko, v roce 2016, kdy z prvního místa zajel do boxů na výměnu pneumatik a mechanici je teprve hledali kdesi vzadu v garáži. Po dnešku je opět blízko, blíž než kdokoli jiný. Po tom, co byl nejrychlejší ve všech třech trénincích, získal pole position.

"Byli jsme rychlí v každém tréninku, trochu jako v roce 2016. Předem jsme věděli, že tady budeme mít dobrou šanci zabojovat o pole position, přesvědčili nás o tom vlastnosti vozu v prvních závodech sezony. Nemuseli jsme dělat žádné velké úpravy, všechno šlo jako po másle. Mohl jsem myslet jenom na to, kde by se dalo ještě něco vylepšit. Našel jsem si svůj rytmus a ještě se při tom bavil."

Max Verstappen se po jezdecké chybě kvalifikace vůbec nezúčastnil. Nebál se Ricciardo, že i malá chybička může Red Bullu už úplně zničit víkend?

"Neustále to máte kdesi vzadu v hlavě, protože risk a zisk jsou reálné a dnes dopoledne se to projevilo naplno. Kdybyste ale přemýšleli takto, tak nemůžete být rychlí. Celý víkend víme, že máme skvělý vůz. Musíme se hodně snažit, ale nemusíme to přehánět. Stačí zajet čisté kolo."

Ricciardo nenašel přemožitele

Verstappen v závěru posledního tréninku zlomil zavěšení předního pravého kola o svodidlo a už jen jako pasažér sledoval, jak se mu bortí i nos monopostu. To nejsou věci, které by se nedaly vyměnit během dvou hodin mezi koncem tréninku a začátkem kvalifikace a mechanici Red Bullu to opravdu stihli, ale po nastartování vozu zpozorovali únik oleje.

"Jako na houpačce," řekl Verstappen o periodě mezi havárií a začátkem kvalifikace. "Připravujete se a jste si vědomi toho, že po kvalifikaci možná bude nutné vyměnit převodovku (což by znamenalo ztrátu pěti míst na startu). Smůla, že po nastartování motoru jsme zjistili únik oleje a výměna se již nedala stihnout před kvalifikací."

K incidentu došlo hned po tom, co Verstappen minul pomalu jedoucí renault Carlose Sainze, což ho zřejmě na sekundu vyvedlo z koncentrace, ale mladý Nizozemec si uvědomuje, že ho to neomlouvá: "Zavadil jsem o vnitřní bariéru. Byl jsem trochu zaskočen pomalejším vozem, ale nebudu se vymlouvat, prostě jsem narazil do zdi.