Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Podle Hamiltona závod v Monaku není vzrušující

Podle Hamiltona závod v Monaku není vzrušující

Mercedes: Ztráty jsou jen minimální

Po španělských hodech přišel monacký půst. Mercedes se musel spokojit se třetím místem a na víc tentokrát neměl. Tým ztratil pět bodů na Ferrari, Hamilton tři body na Vettela, ale celkově to jejich vedení neohrozilo. Takže se vlastně nic tak hrozného nestalo.

VC Monaka nepatří k Hamiltonovým nejúspěšnějším závodům. Dvakrát tady vyhrál, pošesté vystoupil na pódium, ale ve srovnání s jinými tratěmi mu úzké ulice Monte Carla nesvědčí. Nebo spíš jeho autu. Také tentokrát bylo znát, že Mercedes prostě na své největší soupeře nestačí.

 

Lewis Hamilton měl chvílemi na zadní křídlo nalepeného Kimiho Räikkönena

 

Díky tomu mohl Lewis Hamilton (3. místo) po závodě klidně prohlásit: „S víkendem jsem spokojený. Byli jsme třetí nejrychlejší stáj a málem jsme dosáhli na druhé místo. Jsem vděčný, že jsem na Sebastiana ztratil v boji o titul jenom tři body. To beru. A půjdu dál. Závod nebyl nijak těžký, jenom jsme se museli starat, aby nám pneumatiky vydržely dlouho. Nečekal jsem, že mi vydrží až do cíle. Je škoda, že zdejší závod bohužel není tak vzrušující jako celá podívaná v Monaku.

Za pravdu mu dal i parťák Valtteri Bottas (5. místo), který v závodě sice několikrát naznačil, že by chtěl zaútočit na Räikkönena, ale nakonec se vždy stáhl. Stejně jako ostatní přední jezdci věděl, že vyrovnaní soupeři se v Monaku prostě nepředjedou.

Takové je Monako – někdy se toho tady semele hodně, jindy se zase nestane nic a pak je z toho takový jednotvárný a nudný závod jako dnes,“ lakonicky konstatoval Bottas. „Myslím, že superměkké gumy jsme na mou druhou fázi závodu zvolili správně. Měl jsem pocit, že fungují líp než ultraměkké. První fáze pro mě byla obtížná kvůli poklesu výkonnosti pneumatik. Zato druhá byla fakt dobrá, mohl jsem vyvíjet tlak na auta před sebou. Měl jsem větší rychlost než ti přede mnou, a stejně to nebylo k ničemu. Ani při rozdílu v rychlosti totiž nešlo předjíždět. Věděli jsme, že by tenhle víkend mohl být náročný, a to se také prokázalo, ale podařilo se nám omezit bodovou ztrátu na minimum. Tím, že jsem se kvalifikoval jako pátý, jsem si to nijak neusnadnil a s autem, jaké máme, jsme dnes podle mě víc nemohli dělat.

 

Ke třetímu místu Hamiltonovi popřál také monacký kníže Albert

Na pódiu knížecí lóže se po závodě sešli zleva Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo a Lewis Hamilton