Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamiltona nejtěžší kvalifikační kolo vysálo

Hamiltona nejtěžší kvalifikační kolo vysálo

Mercedes: Čas byl vyždímaný

Lewis Hamilton je před domácími diváky ve svém živlu. Z posledních šesti závodů v Silverstone bude popáté stát na pole position a celkem už pošesté! To nikdo jiný před ním nedokázal. Těsnou bitvu rozhodl dalším perfektním kolem.

Ferrari ve třetím tréninku dokázalo, že to s útokem na vítězství v kvalifikaci myslí vážně. Lewis Hamilton však znovu potvrdil, že ve vypjatých chvílích je ze sebe schopen dostat výjimečné výkony. Vyhrál bitvu, jejíž detaily ani nebylo možné postřehnout. Vždyť Hamilton byl na třetí nejdelší trati v seriálu (5891 metrů) o pouhých 44 tisícin vteřiny rychlejší než Sebastian Vettel. A také druhé ferrari zaostalo o méně než desetinu vteřiny!

Mercedes díky tomu získal jubilejní 250. postavení v první řadě na startu. Čtyřnásobný mistr světa si připsal už 76. pole position v kariéře a ještě upevnil vedoucí pozici v historickém žebříčku (Michael Schumacher 68, Ayrton Senna 65…).

Lewis Hamilton převzal od Pirelli další gratulaci k nejrychlejšímu kolu v kvalifikaci

To kolo mě úplně vysálo. Bylo nejtěžší, jaké jsem kdy v kvalifikaci absolvoval,“ přiznal Lewis Hamilton (1. místo). „Abych z auta ten čas vyždímal, musel jsem jít přes limit. Snadno se mohlo stát, že bych to kolo nezajel. Proto jsem vděčný, že se to povedlo. Vím, že fanoušci byli na mé straně. Pokaždé, když tady vyjedu na dráhu, vidím, jak mě povzbuzují. Na tomhle okruhu mě fantasticky podporují. Strašně moc to pro mě znamená a pohání mě to kupředu. Pro závod bude klíčový start a také zacházení s pneumatikami.

Valtteri Bottas (4. místo) zůstal tentokrát trochu ve stínu. A není divu, že nezakrýval zklamání: „Rychlost jsme dnes měli dobrou a všechno se vyvíjelo v můj prospěch. Ztratil jsem v posledních dvou zatáčkách. Do šestnácté jsem najel trochu daleko, tím jsem se zdržel o pár desetin vteřiny a spadl na čtvrtou příčku. Nebýt té chyby, asi bych dnes bojoval o nejvýhodnější startovní pozici. Obě ferrari se zdála silná už včera a dnes byl náš souboj s nimi hodně těsný. Proto zítra čekám podobně vyrovnaný boj. Nebude snadné je předjet, ale na téhle dráze jsme předjíždění už zažili, takže je pořád šance si polepšit. Minulý týden v Rakousku závodníky sužovalo puchýřování, a tak vzhledem k vysoké teplotě bude zítra důležité udržovat pneumatiky v dobrém stavu.