Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton předvedl kvalifikační sexy kolo!

Hamilton předvedl kvalifikační sexy kolo!

Mercedes: Rozhodne start a strategie

Lewis Hamilton udělal další významný krok v cestě za titulem mistra světa. Eliminoval zdánlivou převahu Ferrari a po skvělém výkonu vybojoval pro VC Singapuru postavení v čele startu. V minulosti už na okruhu Marina Bay dvakrát tuhle výhodu proměnil ve vítězství.

Brit získal už 79. pole position v kariéře a sedmé v této sezoně. Jeho týmový kolega sice dosáhl nejlepšího kvalifikačního výsledku v Singapuru, ale ze čtvrtého místa štěstím nezářil.

Lewis Hamilton (1. místo) předvedl dokonalé kolo a soupeře doslova položil na lopatky. Ze svého výkonu měl pochopitelně obrovskou radost: „To kolo prostě začalo perfektně a pokračovalo až do konce – úžasný pocit! Měl jsem dojem, že je jedno z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší, co jsem kdy zajel. S bráchou tomu říkáme ‚sexy kolo‘. Dneska jsem ho v sobě zkrátka měl. Potom jsem se už nedokázal zlepšit.

Na téhle dráze jsou zásadní sebejistota, důvěra v místo, kde si troufnete začít brzdit, a stabilita vozu. Závodník má jen pár kol na to, aby si ji vytvořil. Jakmile ji ztratí, těžko ji získává zpátky. Proto jsem vděčný, že jsem měl ve druhé části kvalifikace dvě kola navíc na hyperměkkých pneumatikách, protože jsem měl víc času na to, abych jim trochu lépe porozuměl. V třetí části jsem měl pocit, jako bych jel každou zatáčku na hranici možností, ale neprokluzovala mi kola.

Šťastný Lewis Hamilton (uprostřed), spokojený Max Verstappen a zklamaný Sebastian Vettel... 

V letošním ročníku bývám v závodech docela silný, tak doufám, že to bude platit i zítra. Dnes večer si dám hodně záležet na přípravě na start. Potom už půjde o to, zacházet šetrně s pneumatikami. Aby mi hyperměkké vydržely dlouho, nebude snadné, ale všichni jsme na jedné lodi, tak by to mělo být zajímavé.

Valtteri Bottas (4. místo) jel také velmi dobře, ale představoval si lepší výsledek. Snad proto byl k sobě až příliš kritický: „Čtvrtá pozice samozřejmě není ideální. S dnešním výsledkem nemůžu být spokojený. Od třetího volného tréninku až do druhé části kvalifikace šlo všechno dost dobře, ale potom se v třetí části ostatní dokázali zlepšit, zato já ne. Neměl jsem pocit, že by se podmínky na trati zlepšily.

Lewis zajel skvělé kolo, ale sedm desetin je pochopitelně velký rozdíl. Proto budu muset analyzovat, v čem přesně spočívá problém. V součtu byly časy mezi Ferrari, Red Bullem a námi zcela srovnatelné, a tak je škoda, že jsem se nekvalifikoval lépe a nebudu útočit z první řady. Rozhodně jsme tady letos schopnější konkurovat, než jsme byli loni. Auto se zlepšilo a také jsme zvolili správný směr v nastavení. Máme před sebou dlouhý závod a budu na to šlapat, abych se dostal před Sebastiana. Protože tam jsou promíchané tři stáje, možné je všechno. Na zdejší dráze se těžko předjíždí, proto o vítězi rozhodnou jednak start a jednak strategie.

Valtteri Bottas na okruhu Marina Bay v Singapuru