Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA vypsala tendr na dodavatele převodovek

FIA vypsala tendr na dodavatele převodovek

Jedna převodovka pro všechny?

Mezinárodní automobilová federace vypsala výběrové řízení, kterým hledá monopolního dodavatele jednotných převodovek pro formuli 1. Zájemci se mají přihlásit do 15. března a rozhodnutí by mělo být oznámeno mezi 15. a 30. dubnem. Motivace FIA ​​je stejná jako při výběru jednotného dodavatele pneumatik. Snížení nákladů, zmenšení rozdílů v rychlosti vozů a rovné podmínky pro všechny týmy.

V současnosti vlastní převodovky vyvíjejí automobilky Mercedes, Ferrari a Renault. Red Bull Technology týmům Red Bull a Toro Rosso poskytuje převodovku navrženou pro pohonnou jednotku Hondy a konstruktéry jsou tradičně i McLaren a Williams. Haas a Alfa Romeo nakupují převodovky Ferrari a Racing Point Mercedes, vždy spolu s pohonnými jednotkami. Zatímco malé týmy takto již teď šetří, pro velké se jedná o dodatečný zdroj příjmů. Znevýhodněna zůstává trojice mimo tento systém - Williams, McLaren a Renault.

Týmy by nadále měly mít možnost přizpůsobit si vnější části převodové skříně, zatímco vnitřek bude jednotný a neměnný až do roku 2024, kdy by měl kontrakt vypršet. Zájem již oznámila společnost Xtrac, jež v minulosti dodávala převodovku týmům s motorem Cosworth, tedy Lotusu, HRT a Marussii, a dosud je pro některé stáje subdodavatelem.

Zatím ale nic není jisté. FIA si vyhradila právo nevybrat nikoho. Nejprve chce vidět cenové nabídky, aby se vědělo, kolik vlastně malé týmy ušetří.

"Existuje takový návrh, ale zatím to není v technických pravidlech," vysvětluje Gűnther Steiner, šéf týmu Haas. "Je to takový test, kterým se zjistí, zda by standardní součástky stály méně. Cílem je zjistit, kolik peněz by se tím ušetřilo ve srovnání s tím, kolik nás stojí teď. Ale v pravidlech to zatím není."

Bude zajímavé sledovat, zda by se kupříkladu Ferrari smířilo s tím, že by si do vozu povinně muselo nainstalovat převodovku někoho jiného.