Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kdo sedí na lavičce náhradníků?

Kdo sedí na lavičce náhradníků?

Superlicence komplikují život menším týmům

V Austrálii se na start závodu postavilo 20 závodníků, ale deset týmů zaměstnává mnohem více jezdců. Kdo sedí na lavičce náhradníků vzadu v garáži a kdo v noci z pátku na sobotu pracuje v simulátorech?

Mercedes

Na pomyslné lavičce náhradníků obléká stříbrný dres Esteban Ocon. Sedačku si nenašel ani jako junior podporovaný Mercedesem. Některá místa ve F1 mu unikla právě proto, že je juniorem Mercedesu a jít riskovat velmi dobré renomé někam do jiné série nedávalo smysl. Můžete si být jisti, že netoužil po tom, aby Valtteri Bottas vyhrál první velkou cenu sezony. V simulátoru má pracovat bývalý jezdec McLarenu a současný účastník formule E Stoffel Vandoorne. Střídat se s ním bude Esteban Gutiérrez, také bývalý jezdec F1.

Ferrari

Ferrari dosud oficiálně neobsadilo post rezervního jezdce. Má se za to, že v případě potřeby by červený mundúr oblékl Antonio Giovinazzi. K práci v simulátoru jsou povoláváni čtyři jezdci - Pascal Wehrlein a Brendon Hartley se zkušenostmi z F1, junior Antonio Fuoco a úspěšný závodník GT Davide Rigon.

Red Bull

Red Bull sází na kontinuitu, už osmý rok je jeho rezervním jezdcem Sébastien Buemi. Bývalý jezdec Toro Rosso, který nikdy nezávodil za A-tým, je úspěšný ve vytrvalostních závodech i ve formuli E. Zaměstnancem týmu je i závodník GT Jake Dennis a dále jsou k dispozici jezdci týmu Toro Rosso i plejáda adeptů z juniorského programu včetně Dana Ticktuma, vicemistra Evropy F3.

Renault

Francouzi opět najali Sergeje Sirotkina, kterého si pamatujeme jako závodníka Williamsu. V roli náhradníka Renaultu působil již v letech 2016 a 2017. Testovací jezdec Jack Aitken je prvním ovocem juniorského programu a vývojovým jezdcem je Guanju Žou.

Haas

Američané jmenovali oficiálním testovacím jezdcem Pietra Fittipaldiho, vnuka dvojnásobného šampiona Emersona, jenž ale v juniorských sériích zatím nenasbíral dostatek bodů FIA, aby se opravdu mohl zúčastnit závodu. Gűnther Steiner řekl, že by se v případě nouze nejspíš obrátil na Ferrari. Jenže protože Ferrari samo spoléhá na Giovinazziho, Haas by si asi mohl půjčit pouze Pascala Wehrleina nebo Brendona Hartleye.

McLaren

Po povýšení Landa Norrise na závodního jezdce se testovačem stal jeho kolega z F2 Sergio Sette Cámara, který ale také má problém s nedostatkem bodů FIA. McLaren ve Wokingu již léta využívá služeb Olivera Turveye a čerstvě k němu přibyl vítěz esportovní soutěže Rudy van Buren, ale pokud by bylo třeba někoho do reálného kokpitu, Zak Brown by nejspíš telefonoval Fernandu Alonsovi.

Racing Point

Nový majitel ještě nestihl otázku náhradníka vyřešit, dokonce nemá ani žádného testovacího jezdce. Čeho se ale bát, když v garáži Mercedesu postává Esteban Ocon?

Alfa Romeo

Oficiálním náhradníkem je bývalý jezdec tohoto týmu Marcus Ericsson. Testovací povinnosti nese na svých bedrech Tatiana Calderónová závodící ve F2, vývojovým jezdcem se dnes stal Američan narozený v Ekvádoru Juan Manuel Correa.

Toro Rosso

Také lavička týmu z Faenzy zeje prázdnotou. Opět ale můžeme zmínit Sébastiena Buemiho, pokud by zrovna nezávodil někde na opačné straně zeměkoule.

Williams

Tým z Grove dal post testovacího jezdce Nicholasi Latifimu. Kanaďana podporuje jeho otec, veleúspěšný byznysmen a akcionář McLarenu Michael Latifi a asi i díky tomu má letos kromě testování přislíbených i šest pátečních tréninků. V případě potřeby náhradníka by se Williams nejspíš také obrátil na Mercedes a Ocona.