Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Je týmová režie Ferrari opravdu špatná?

Je týmová režie Ferrari opravdu špatná?

Scuderia potřebuje jasnou jedničku

Po Velké ceně Číny se na adresu šéfa Ferrari Mattii Binotta snesla velká kritika za týmovou režii, v rámci které bylo Leclerkovi jedoucímu těsně před Vettelem řečeno, aby buď zrychlil, nebo ho před sebe pustil.

V příštím kole už byl Vettel před ním, ale nedokázal oproti očekávání zajíždět rychlejší časy než Leclerc, na což Monačan vzápětí nevrle upozornil. Ferrari v ten moment neudrželo tempo Mercedesu a významněji jej pak v závodě neohrozilo.

Binotta tvrdě kritizovala Italská média, ale i přední osobnosti ze světa F1, jako například Nico Rosberg nebo Gerhard Berger. Výtky směřovaly k tomu, že k týmové režii sáhl brzy po začátku sezony. Je však současný postoj Ferrari opravdu tak špatný?

Binotto již před sezonou jasně uvedl, že tým bude upřednostňovat Vettela – jako čtyřnásobného mistra světa. Zároveň ale několikrát potvrdil, že vzhledem k výsledkům se může situace v průběhu sezony změnit.

V minulosti se již mnohokrát ukázalo, že pokud tým s mistrovskými ambicemi a dvěma stejně rychlými jezdci jasně neurčí, kdo je jednička a kdo dvojka, může ho to stát mistrovský titul. Příkladem budiž McLaren v sezoně 2007, kdy byla v týmu velmi podobná situace jako nyní ve Ferrari. Přišel do něj Alonso jako čerstvý dvojnásobný mistr světa. Spolu s ním nastoupil do své první sezony ve formuli 1 mladý a rychlý Hamilton. Obecně se očekávalo, že Hamilton bude sekundovat Alonsovi, který potáhne tým a zaútočí na mistrovský titul. Realita však byla taková, že ambiciózní Hamilton nechtěl hrát druhé housle.

Tým jasně neurčil, na kom bude stavět, nechal oba jezdce proti sobě závodit a vzájemně si brát body. Proto v něm zavládla nepřátelská atmosféra a ve výsledku ho to stálo titul mistra světa, který mu v posledním závodě o jeden jediný bod vyfoukl Räikkönen.

Navenek kamarádi, ve skutečnosti rivalové - Hamilton a Alonso si v roce 2007 nepadli do noty

Ferrari trpělo v loňské sezoně stejným problémem. Šéf týmu Maurizio Arrivabene se v klíčových momentech neměl k tomu jasně říct, že nyní bude tým sázet na Vettela jako hlavního kandidáta na titul. Místo toho volil demokratičtější vedení. Například v dramatickém průběhu loňské Velké ceny Německa bylo Räikkönenovi jedoucímu těsně před Vettelem řečeno, že má šetřit pneumatiky. Zmatený Räikkönen si vzápětí stěžoval, že mu mají jasně sdělit, co od něho chtějí.

Vrcholem v tomto směru byla domácí Velká cena Itálie. Räikkönen do ní startoval první před Vettelem a mercedesy. V týmu panovalo demokratické pravidlo, že se jezdci při každé kvalifikaci střídají v tom, kdo koho na rovince potáhne, aby ten mohl ve svém ostrém kole zajet o trochu rychlejší čas. Itálie vyšla výhodně pro Räikkönena. Vettel si bezprostředně po kvalifikaci, kdy dojel druhý, stěžoval do vysílačky, že si o tom musejí promluvit.

Byla to jedna ze situací, kdy exmistr světa potřeboval jasnou podporu týmu, ale nedostalo se mu jí. V závodě to dopadlo tak, že se Vettel musel po startu na druhém místě bránit útokům Mercedesu, udělal hodiny a zničil si závod.

Z tohoto úhlu pohledu je tedy zřejmé, že Binotto nechce udělat stejné chyby a volí taktiku jasného vedení, které bylo pro Ferrari v minulosti typické a přinášelo to výsledky. Proto před sezonou uvedl, na koho tým sází, a Leclerc ví, na čem je.

Vzpomeňme na slavnou Velkou cenu Rakouska v roce 2002, která byla také teprve šestým závodem sezony. Šéfem Scuderie byl tehdy Jean Todt, který před nájezdem do posledního kola požádal na prvním místě jedoucího Barrichella, aby Schumachera pustil před sebe. Bylo to těžké a brutální rozhodnutí, ze kterého nikdo neměl radost. Ale bylo jasné, že tým sází na čtyřnásobného mistra světa, kterému má mladý Barrichello asistovat. Schumacher i Ferrari tehdy vyhráli s přehledem oba šampionáty.