Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Szafnauer horuje pro více závodů ve Spojených státech

Szafnauer horuje pro více závodů ve Spojených státech

Nezáleží na počtu VC, ale jejich ziskovosti

Proti proudu se vydal šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer. Prosazuje totiž, aby se co nejvíce velkých cen F1 odehrávalo v USA!

Potřebujeme více závodů v Severní Americe. Pořád je to největší světový trh. Jestliže jednou v Američanech rozdmýcháme zájem, půjde všechno daleko snadněji,“ tvrdí Szafnauer, který se sice narodil v Rumunsku, ale vyrůstal v Detroitu. „Evropané představují jistotu. Tak jezděme více v Americe, abychom si zajistili peníze za televizní práva i odtud. Tyto částky budou určitě vyšší než dodatečné cestovní náklady.

Zatím nejvíce podniků, tři, odjela F1 ve Spojených státech v roce 1982 – v Long Beach, Detroitu a Las Vegas. Szafnauerovy představy sahají ovšem mnohem dále. „Když se v Evropě závodí za sezonu osmkrát, devětkrát, proč by to nešlo i jinde? Dobře, to je trochu moc, ale tři velké ceny by USA slušely. Ve strategicky zvolených městech, jakými jsou Miami, New York nebo Las Vegas. Mně by se to líbilo,“ vyhlašuje. 

Niki Lauda na trati v Long Beach v roce 1982

Rádi věříme, ale otázkou je, zda by to vzbudilo stejné nadšení i u ostatních. O Miami se hovoří už pár let, ale projekt z největší pravděpodobností ztroskotá na odporu místních obyvatel. New York (respektive New Jersey) se v sezoně 2014 dokonce dostal do provizorního kalendáře, tím to ovšem také skončilo. Las Vegas je pak spíše zbožným přáním.

I kdyby se vše nakonec podařilo zrealizovat, přineslo by to další rozšíření kalendáře. Tedy něco, s čím představitelé většiny týmů nebudou určitě souhlasit.

Podle Szafnauera je však třeba se na věc dívat jiným pohledem: „Počet závodů je sekundární. Důležitý je jejich finanční výhodnost pro stáje. Když dostanu dva miliony dolarů, ale účast mě bude stát dva a půl, nemá to pro mě smysl.“ Dokáže si proto docela dobře představit šampionát složený jen z patnácti pokračování, ovšem patřičně lukrativních.