Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bottas už ví, kde za Hamiltonem zaostává

Bottas už ví, kde za Hamiltonem zaostává

Brit má navrch v pomalých zatáčkách nebo při brzdění

Valtteri Bottas byl v počáteční fázi sezony svému týmovému kolegovi Lewisi Hamiltonovi vyrovnaným soupeřem, když se mu podařilo z prvních čtyř velkých cen vytěžit hned dva triumfy. Od té doby již ale většinou tahal za delší konec úřadující šampion a jeho náskok v čele průběžného pořadí činí po devíti odjetých závodech 31 bodů.

Fin ovšem pro Motorsport.com před startem britského víkendu uvedl, že se mu společně s inženýry podařilo identifikovat záležitosti, v nichž se mu vede ve srovnání s Britem hůře. Podle vítěze pěti velkých cen se jedná o pomalé zatáčky, brzdění a o nájezdy do zatáček. Další Hamiltonovu výhodu pak spatřuje rovněž v jím používaném nastavení.

Na mnoha okruzích bylo tak trochu trendem, že byl Lewis docela silný v pomalých zatáčkách, na brzdách a také v nájezdech do zatáček. Stejně tak jeho jezdecký styl funguje s jiným nastavením, které je v závodě občas lepší pro pneumatiky. Tudíž na tom stále pracujeme, zlepšujeme se ve všem, ale někdy to závisí také na trati,“ říká rodák z Nastoly.

 

Valtteri Bottas ví, kde ho tlačí bota

 

Bottas ale zároveň upozorňuje, že konstatování slabin a skutečné zlepšení představují dvě zcela odlišné věci, přičemž druhá část tohoto procesu je tou nejtěžší: „Máme data z loňské kvalifikace a závodu (na Silverstone – pozn. red.) a je docela jasné, kde se musím letos zlepšit, chci-li bojovat o vítězství. S informacemi, které jsou aktuálně dostupné, je přesné určení těchto věcí dosažitelné a snadné. Skutečně nejtěžší částí je ovšem učinit tak v autě.

Finský závodník v loňském roce zažil sezonu bez jediného prvenství, avšak Velká cena Velké Británie byla jedním ze závodů, kdy byl k jeho dosažení velmi blízko. Pět kol před cílem jej ovšem o vedení připravil pozdější vítěz Sebastian Vettel a pilot Mercedesu se navíc později propadl až na 4. příčku.