Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Leclerc se konečně dočkal

Leclerc se konečně dočkal

Vítězství věnoval zesnulému Hubertovi

Zisku svého prvního vítězství ve formuli 1 byl Charles Leclerc blízko již ve druhém závodě sezony v Bahrajnu a poté na rakouském Red Bull Ringu. Své snažení však do úspěšného konce ani jednou nedotáhl, když v prvním případě byla proti technika a ve druhém zase Max Verstappen.

V Belgii již ale do sebe vše zapadlo a Monačan konečně mohl vystoupit na nejvyšší stupeň. Jeho radost z vítězství ovšem byla utlumena včerejšími tragickými událostmi v závodě F2, v němž při havárii přišel o život Leclerkův kamarád Anthoine Hubert. Právě jemu svůj první triumf ve F1 věnoval.

Splnil jsem si sen, který jsem měl už od dětství. Po včerejších událostech se ale jednalo o náročný víkend. Ztratili jsme totiž kamaráda a toto vítězství bych mu rád věnoval. S Anthoinem jsem vyrůstal a také jsme spolu závodili. Svůj premiérový triumf si tedy nemohu užívat,“ uvedl historicky první vítěz VC F1 z Monackého knížectví.

Byl to obtížný závod. Na konci jsme se trápili s pneumatikami. Bylo to ale lepší než v Budapešti. Zacházel jsem s nimi obezřetněji. Vzhledem k zisku pole position i vítězství jsme o tomto víkendu předvedli dobrý výkon. V závěru to ovšem nebylo vůbec lehké, neboť mě Lewis rychle doháněl.

Zatímco Leclerc dokázal svůj kvalifikační výkon v závodě zopakovat, o jeho zkušenějším parťákovi Sebastianu Vettelovi se totéž říci nedá.

 

Charles Leclerc získal vítězství, ale přišel o kamaráda

 

Němec se zpočátku držel na druhé příčce a po zastávkách v boxech se posunul i před svého kolegu. Týmová režie ale později odsunula čtyřnásobného šampiona zpět za Leclerka a navíc narůstaly také jeho potíže s pneumatikami, kterých ochotně využili oba závodníci Mercedesu.

Vettel se nakonec rozhodl absolvovat ještě jednu zastávku a cílem projel jako čtvrtý. Není tedy divu, že spokojeností zrovna neoplýval.

Za tým šťastný jsem. Za sebe ale nikoliv. Neměl jsem tempo na to, abych udržel pneumatiky na vrcholu, ačkoli s tím normálně problém nemívám. Byl to těžký závod. Od začátku bylo jasné, že o vítězství bojovat nebudeme, tudíž jsem musel pracovat pro tým. Trápil jsem se v zatáčkách, což Hamiltonovi umožnilo se na mě dotáhnout a já jej nemohl za sebou udržet dlouho. Snažil jsem se ho zdržet, aby si Charles mohl vytvořit náskok. Nakonec mě ale předjel,“ zhodnotil Vettel závod.

Maranellskou stáj nyní čeká domácí klání v Monze. Na vítězství rudých vozů v „chrámu rychlosti“ čekají tifosi již dlouhých devět let. Posledním, kdo s Ferrari dokázal na domácí půdě triumfovat, byl roku 2010 Fernando Alonso.