Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nové týmy musejí počkat do roku 2022

Nové týmy musejí počkat do roku 2022

Brawn prozatím zavřel bránu do F1

Minulý měsíc jsme se dozvěděli o týmu Panthera, jenž by se rád zúčastnil restartu F1 v roce 2021, avšak to se nestane. Ve formuli 1 se počítá s dvanácti týmy a v současnosti jich závodí deset, takže dvě místa jsou teoreticky volná. Jenže Ross Brawn si myslí, že tato místa budou mít v budoucnosti, spojené s lepšími vozy a rozpočtovými stropy, velkou cenu. Nehodlá je dát prvnímu, kdo si o ně řekne. V roce 2021 tak zůstane brána F1 zavřena a pro další sezonu se vyberou nejlepší zájemci.

"Až jsem překvapený, kolik týmů nás v poslední době oslovilo," řekl ředitel sportovních záležitostí F1 v rozhovoru pro Sky F1. "Jenže my jsme všem řekli, že zavedeme nová pravidla, stabilizujeme situaci, postaráme se, aby vše správně fungovalo, a až potom se budeme ohlížet po dalších týmech.

Řekl bych, že ze současných 10 týmů je 10 (finančně) zdravých, a to prozatím stačí. Pokud přivítáme další tým, tak to bude muset být takový, který přispěje k naší show. Musíme se poučit z minulosti. Příliš mnoho malých týmů přišlo a odešlo, aniž formuli 1 něčím přispěly."

Tři týmy přijaté v roce 2009, Hispania Racing Team, Virgin/Marussia/Manor a Lotus/Caterham, z F1 již zmizely. Na jejich obranu ale třeba říci, že již v době jejich vzniku jim byl přislíben rozpočtový strop, který se F1 pak nepovedlo realizovat.

Americký tým Haas ve F1 závodí od roku 2016. Dokážeme si představit, že Brawn by rád uvítal nový tým například s čínskou vlajkou, případně skutečně sídlící v Německu, neboť Mercedesu s centrálou v Británii se nedaří Němce dotáhnout na tribuny ani před televizní obrazovky. V zákulisí se však mluví také o zájmu o některý z nejpopulárnějších amerických týmů, třeba Andretti Autosport patřící synovi mistra světa z roku 1978.