Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pérez ví, že kolize byla jeho chyba, tvrdí Magnussen

Pérez ví, že kolize byla jeho chyba, tvrdí Magnussen

Magnussen porušil gentlemanskou dohodu, tvrdí zase Pérez

V Singapuru došlo ke kolizi dvou tvrdých závodníků, Dána Kevina Magnussena a Mexičana Sergia Péreze. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby k ní nedošlo v tréninku.

Během pátečního druhého tréninku se stalo, že Valtteri Bottas, Pérez a Magnussen se ocitli na trati relativně blízko sebe a všichni tři v zahřívacím kole po výjezdu z boxů, přičemž se připravovali na rychlé kolo. Bottas si dával ke konci kola na čas a jelikož si za ním jedoucí Pérez chtěl od něj nechat ideální odstup, také zpomalil. Na rovince vedoucí k poslední dvojici zatáček, z níž se pak už akceleruje přímo k cíli, jel středem trati a nepříliš rychle. Magnussen za ním nezpomalil a namířil si to mezi vůz týmu Racing Point a stěnu lemující městský okruh. A oheň byl na střeše.

Pérez, již tak omezený Bottasem, nehodlal nikomu dalšímu dovolit dostat se před něj a kazit mu měřené kolo. Trochu to ale přehnal, když předjíždějícího soupeře vytlačil až do zdi, čímž samozřejmě došlo k poškození vozu Haas. Oba kohouti byli předvoláni před sportovní komisaře.

"Není to v pravidlech, ale máme gentlemanskou dohodu," odkazoval Pérez na zvyk nepokoušet se předjíždět v nájezdu do měřeného kola, který se ale týká hlavně kvalifikace, kde je dosažený čas skutečně důležitý.

"Všichni si chtěli připravit dobré kolo. Myslím, že jsem měl před sebou jeden z mercedesů a nečekal jsem, že se pokusí dostat přede mě. Někteří jezdci respektují gentlemanskou dohodu a jiní ne," dodal mexický závodník, čímž naznačil, že Magnussen gentlemanem není.

Dohoda ale komisaře moc nezajímala a vytlačení soupeře do zdi v tréninku také není moc gentlemanské. Pérez byl uznán vinným, avšak vyvázl pouze s pokáráním. Prvním v této sezoně.

Magnussen je přesvědčen, že i Pérez dobře ví, že hloupost udělal on. Je sice pravda, že existuje gentlemanská dohoda, ale nikdo nečeká pomalý vůz mimo závodní stopu.

"Zatlačil jsem na plynový pedál a když jsem se dostal na jeho úroveň, tak mi prostě zabouchl dveře a já jsem narazil do zdi," popsal situaci jezdec Haasu. "Nevím, jak to vypadalo z jeho úhlu pohledu. Nevím, jestli jel mimo závodní stopu nechtěně, zda se soustředil na něco jiného, ​​nebo co za tím bylo. Ale jel mimo ideální linii. Já jsem zůstal ve stopě a zatlačil plyn na podlahu, abych začal rychlé kolo a on mě vytlačil do zdi. Když se někdo před vámi vystoupí z ideální linie, tak jdete před něj. Neptáte se, zda si je stoprocentně jistý. Prostě jedete."