Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Räikkönen smlouvy nečte

Räikkönen smlouvy nečte

Sauber ho měl pojištěného od roku 2017

Beat Zehnder se podělil o pár zajímavostí ohledně nečekaného přestupu Kimiho Räikkönena z Ferrari do Sauberu. Přestup byl oznámen krátce po tom, co se ho Ferrari v týdnu po Velké ceně Itálie 2018 rozhodlo vyměnit za Charlese Leclerka. Taková konstelace obvykle svědčí o tom, že rozchod jezdce s týmem byl dohodnut předem a jedna strana čekala, až i druhá bude mít co oznámit. V tomto případě tomu tak nebylo.

"Na tomto nápadu jsem pracoval déle. Už když v Silverstone 2017 skončil na třetím místě, mi nabídl, že mohu domů letět s ním jeho soukromým letadlem. Tam jsme poprvé mluvili o budoucnosti," řekl manažer švýcarského týmu, který mezitím přijal jméno Alfa Romeo.

"Řekl jsem mu: Poslyš, když již nechceš závodit za Ferrari, nebo pokud ti nedají smlouvu, tak mi určitě zavolej. Já to zařídím. Pokud máš motivaci a zájem vrátit se do Sauberu, určitě se to podaří zařídit. Od té doby jsme o tom mluvili ještě párkrát. Když se v roce 2018 v Monze Ferrari rozhodlo angažovat Charlese (který byl jezdcem Sauberu, takže Zehnder o tom věděl dříve, než se to dostalo na veřejnost), okamžitě jsme byli v kontaktu.

Poprvé jsme se setkali v úterý po závodě. Byli tam Fred (Vasseur, šéf týmu), Kimi a já. V podstatě jsme během dvou hodin dohodli smlouvu. Ačkoliv těžko říct, že jsme dohodli smlouvu, když Kimi něco takového nečte. Uzavřeli jsme dohodu."

Zehnder byl v Sauberu již v roce 2001, když Räikkönen s tímto týmem debutoval ve F1, takže má možnost porovnávat: "Vždy měl cit pro chování vozu. Teď už kromě toho chápe, jak funguje nastavování. Ví, že když něco změníme tímto způsobem, v chování vozu se to projeví takto. Někdy se stane, že na mítinku chtějí inženýři zlepšit chování vozu, ale Kimi řekne: Ne, ne, ne. Věřte mi, to by nebylo dobré. Musíme to udělat jinak."

Ve Švýcarsku žijící Räikkönen chtěl závodit za Sauber, aby to měl z továrny blízko domů. Foto: Kimi Räikkönen

Zdroj: FORMULE.CZ