Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pérez neví, jak měl uhnout Hamiltonovi

Pérez neví, jak měl uhnout Hamiltonovi

Stal se obětí tvrdé linie

Sergio Pérez nebyl v žádném případě srozuměn s pětisekundovou penalizací, která ho nakonec ve VC Španělska stála čtvrté místo. „Tak jak už jsem měl jet?“ rozčiloval se v cíli. „Poslední sektor je tak úzký a členitý, že nebylo kam uhnout. Bylo by krajně nebezpečné se o něco pokoušet. A přesto dostanu trest. Považuji to za podraz, ale už se stalo.

Vše se točí kolem situace, kdy ho Lewis Hamilton dotáhl o celé kolo (jako se dvěma výjimkami celé pole). Přihodilo se to v desáté zatáčce, jenže Mexičan ho pustil před sebe až v závěru cílové rovinky. „Šlo o první místo, kde jsem mu mohl jít z cesty bez rizika. Navíc mám dojem, že jsem takto ztratil více času, než kdyby mě předjel okamžitě,“ stěžoval si. 

Pérezovi vyšla pneumatiková strategie, doplatil však na striktní výklad pravidel. Foto: Racing Point

Také někteří experti poukazovali na to, že verdikt je v rozporu s proklamovanou zásadou FIA nechat závodu co nejplynulejší průběh. Ředitel velké ceny Michael Masi, který Péreze sportovním komisařům „udal“, se však odvolává na rozpravu s jezdci před červencovou VC Štýrska.

Na ní byla jasně deklarována tvrdá linie, pokud jde o respektování signalizace modrými praporky. „V pravidlech se uvádí, že předjížděný musí předjíždějícímu při nejbližší příležitosti uhnout. Samozřejmě to nelze vyžadovat bezmyšlenkovitě, zde však došlo k počínání daleko za hranicemi tolerance,“ zdůraznil.

Zdroj: Motorsport Total, úvodní foto: Racing Point