Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes získal rekordní sedmý titul v řadě

Mercedes získal rekordní sedmý titul v řadě

VC Emillie-Romagni – hra s čísly

Mercedes v předstihu posedmé za sebou zvítězil v Poháru konstruktérů. Vytvořil tím další historické maximum. Zároveň získal jistotu, že také titul mezi jezdci získá jeden z členů jeho týmu.

Suverenita Mercedesu dostala na svou převahu další úřední razítko. Soupeři neměli šanci ani na trati, kde ef jedničky čtrnáct let nezávodily a všichni tedy měli rovné podmínky.

Podívejme se teď na některá zajímavá čísla z VC Emillie-Romagni:

»    Na okruh v Imole se vrátila velké cena F1 poprvé od roku 2006. Nejúspěšnějším jezdcem v historii závodu je Michael Schumacher se sedmi triumfy.

»    Mercedes získal sedmý titul mistra světa v řadě. V letech 2014 až 2020 nenašel v Poháru konstruktérů přemožitele. Nikdy dřív Mercedes prvenství nezískal.

Mercedes získal sedmý titul mistra světa v řadě. Foto: Mercedes


»    Pouze tři jezdci se zasloužili o všech sedm titulů: Lewis Hamilton (7x), Valtteri Bottas (4x) a Nico Rosberg (3x).

»    Lewis Hamilton vybojoval už 93. vítězství, z toho 72. v barvách Mercedesu. Vyrovnal tím rekord Michaela Schumachera v počtu triumfů pro jeden tým.

»    Lewis Hamilton vyhrál na 29. různém okruhu. Také v této statistice je rekordmanem. Na dalších místech jsou Michael Schumacher (23), Alain Prost (22), Sebastian Vettel (21), Nigel Mansell a Fernando Alonso (19).

»    Lewis Hamilton překonal hranici 5000 kol v čele závodu. Už jen 90 kol mu chybí k dostižení současného rekordmana Michaela Schumachera.

»    Valtteri Bottas vedl po prvním kole počtvrté z posledních pěti závodů. Vyhrál však jediný, ale právě ve VC Ruska po úvodním kole nejel v čele.

»    Andy Shovlin, ředitel závodních inženýrů Mercedesu, slavil v den zisku Poháru konstruktérů 47. narozeniny.

»    Mercedes získal jubilejní 500. pódium jako dodavatel motorů. Dosáhl toho s týmy Mercedes, McLaren, Brawn GP, Force India, Williams, Lotus.

»    Daniel Ricciardo vybojoval stupeň vítězů podruhé v posledních třech závodech. Předtím dva a půl roku vycházel naprázdno.

»    Daniel Ricciardo bodoval posedmé za sebou a s jeho velkým přispěním postoupil Renault už na třetí příčku v Poháru konstruktérů.

Daniil Kvjat podal v Imole vynikající výkon. Foto: AlphaTauri


»    Daniil Kvjat získal krásné čtvrté místo pro tým AlphaTauri, který sídlí ve Faenze, pouhých 16 kilometrů od okruhu.

»    Charles Leclerc bodoval v pátém závodě za sebou a drží se na 5. místě průběžného pořadí mistrovství světa.

»    Sergio Pérez přišel o stupeň vítězů kvůli netaktické zastávce v boxu během safety caru. Do cíle v té chvíli zbývalo pouhých 12 kol.

»    Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi dovezli vozy Alfa Romeo do cíle letos poprvé zároveň na bodovaných místech.

»    Antonio Giovinazzi se stal druhým jezdcem v historii, který jel tři závody během jedné sezony ve své vlasti. Prvním byl Eddie Cheever, který závodil v roce 1982 třikrát v USA – v Long Beach, Detroitu a Las Vegas.

»    Max Verstappen v roce 2020 buď dojel ke stupni vítězů, nebo závod nedokončil.

»    Nicholas Latifi letos už potřetí dojel na 11. místě. Na první bod v kariéře však zatím stále nedosáhl.

»    George Russell ještě v 51. z 63 kol kroužil na bodovaném místě, ale po chybě za safety carem havaroval.

»    Valtteri Bottas získal 15. pole position. Dostal se tím na 21. místo v historické tabulce. Před sebou má Felipeho Massu a Stirlinga Mosse.

»    Mercedes obsadil 74krát první řadu na startu. Lewis Hamilton skončil ve všech letošních kvalifikacích na prvním nebo druhém místě.

Pierre Gasly získal pro tým nejlepší postavení na startu od VC Itálie 2008 v Monze. Foto: AlphaTauri


»    Pierre Gasly startoval ze 4. pozice. Pro tým AlphaTauri je to nejlepší postavení na startu od VC Itálie 2008 v Monze. Tehdy stál Sebastian Vettel v barvách Toro Rosso na pole position.

»    Pierre Gasly vyrovnal své dosud nejlepší postavení na startu. Získal ho v barvách Red Bullu ve VC Německa 2019.

»    Daniil Kvjat se probojoval do třetí fáze kvalifikace teprve podruhé v posledních 28 závodech. Naposledy se tak stalo ve VC Mexika 2019.

»    Daniel Ricciardo byl v posledních 11 závodech v kvalifikaci rychlejší než týmový kolega Esteban Ocon.

»    Lando Norris byl v souboji s časem v posledních osmi závodech teprve podruhé rychlejší než kolega Carlos Sainz.

»    George Russell poosmé z posledních dvanácti závodů postoupil do druhé části kvalifikace. Zároveň byl v posledních 34 závodech vždy rychlejší než týmový kolega.

»    Romain Grosjean a Kevin Magnussen opustí po sezoně 2020 tým Haas. Grosjean v americké stáji působí pět a Magnussen čtyři roky.

»    Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi byli naopak potvrzeni jako jezdci týmu Alfa Romeo i pro příští ročník šampionátu.

Zdroj: originální materiál redakce. Úvodní foto: Mercedes