Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Schumacher by se po vydařeném závodě cítil lépe

Schumacher by se po vydařeném závodě cítil lépe

Zatím mu to všechno nedochází

Letošním šampionem formule 2 se stal Mick Schumacher. Poslední závod sezony sice nebyl pro pilota Premy příliš vydařený, neboť po několika probrzděních musel zamířit do boxů pro nové pneumatiky a cílem projel až jako osmnáctý. Příliš se ale nevedlo ani jeho jedinému rivalovi v boji o titul Ilottovi. Tomu odešly gumy pro změnu v závěru a postupně se propadl až na jedenácté místo. Po pětisekundové penalizaci Louise Delétraze sice povyskočil na desátou příčku, to ale na jeho nulovém bodovém zisku nic nezměnilo.

V cíl šampiona Schumachera trochu mrzelo, že nezakončil sezonu lépe: „Cítil bych se mnohem lépe, kdybych dnes zajel dobrý závod. Nicméně si myslím, že jsme udělali dost pro to, abychom se dnes stali šampiony. Za všechno vděčím Premě, té skvělé partě lidí,“ uvedl budoucí pilot Haasu ve formuli 1.

„Opravdu nevím, co se stalo. Věděl jsem, že povětrnostní podmínky budou obtížné. Bylo velmi větrno, v nájezdu do čtvrté zatáčky hodně foukal vítr. Brzdil jsem příliš pozdě. To je krutá pravda. Šel jsem pozdě na brzdy, což tak nějak ovlivnilo celý závod. Na konci jsem dělal, co jsem mohl, abych zůstal před Callumem. Věděl jsem, že má dobré tempo. Potom jsem cítil, že mé zadní pneumatiky odcházejí. Stále jsem pokračoval a měl jsem pocit, že již na těchto pneumatikách dále jet nemohu a že musíme něco udělat.

Ve skutečnosti jsem se trochu bál jet do boxů. Tým ale řekl, že to zkusíme a že na této sadě stejně nemůžeme do cíle dojet. Zastavili jsme. Zpět dopředu jsme se sice vrátit nedokázali, nicméně stali jsme se dnes šampiony a to je to, co si lidé budou pamatovat. Na dnešní závod zapomenou a budou vzpomínat jenom na dobré momenty této sezony, stejně jako já. Abych byl upřímný, trochu mě to přemohlo. Ve skutečnosti se zatím ještě necítím jako šampion. Možná to bude pár dní trvat.“

Slova chvály našel Schumacher také pro své soupeře, včetně svého největšího konkurenta v boji o titul Calluma Ilotta a týmového kolegy Roberta Švarcmana: „Hoši, proti kterým jsem tu letos závodil, byli naprosto úžasní. Byli velice konkurenceschopní a velmi úctiví. Byli skvělí. I Callum, který mi dal zabrat. Bylo to velice obtížné, ale současně jsem si to užíval. Patří mu velké díky. Velké díky ale patří i Robertovi. Tento rok na mě neustále tlačil. Přinutil mě více makat, pracovat na sobě a věnovat týmu hodiny navíc,“ dodal.

Mick Schumacher zakončil své působení ve formuli 2 titulem. Foto: FIA F2

 

Schumacher je sedmým Němcem, který se stal šampionem „druhé ligy“ formulového závodění. Za dob formule 3000 si připsali celkové prvenství Christian Danner (1985), Jörg Müller (1996) a Nick Heidfeld (1999). V nástupnické sérii GP2 pak slavili titul pozdější šampion formule 1 Nico Rosberg (2005), Timo Glock (2007) a Nico Hülkenberg (2009).

Zdroj: Formula Scout, úvodní foto: FIA F2