Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Alfa Romeo zůstává se Sauberem

Alfa Romeo zůstává se Sauberem

Tři strany prodloužily spolupráci.

Společnosti Sauber se podařilo uzavřít dohodu o prodloužení spolupráce s italskou automobilkou Alfa Romeo. Nové smlouvy prý mají platnost až do roku 2024.

Setrvání značky Alfa Romeo ve F1 bylo ohroženo hlavně kvůli sloučení mateřského koncernu FCA s koncernem PSA, čímž vznikl nový gigant jménem Stellantis. Loni ještě Stellantis nevěděl, kam chce značku Alfa Romeo směřovat a zda je pro ni F1 vhodnou platformou, proto byla smlouva se Sauberem prodloužena pouze o jeden rok.

Nová dohoda dává týmu stabilitu. Nadále ponese jméno Alfa Romeo a automobilka ho bude nadále finančně podporovat. Součástí trojlístku zůstává Ferrari, které je se Stellantisem propojeno skrze jejich akcionáře. Ferrari tak má švýcarskému týmu nadále dodávat pohonné jednotky, převodovky a další díly za výhodných podmínek a výměnou za to bude mít nadále právo obsadit jeden z kokpitů jezdcem podle vlastního výběru.

Aktuálně je tím jezdcem Antonio Giovinazzi, kterému se letos v porovnání s veteránem Kimim Räikkönenem daří a má tedy dobrou šanci zůstat součástí týmu. Dalšími kandidáty jsou členové Jezdecké akademie Ferrari, Callum Ilott a Robert Švarcman, ale mluví se také o možnosti přestupu Micka Schumachera z týmu Haas.

"Alfa Romeo pro nás není pouze velkým partnerem. Je to značka, která nám dává sílu," řekl šéf týmu, Frédéric Vasseur. "Pokračování spolupráce nám dává stabilní prostředí a ukazuje, že tohle partnerství přesahuje hranice běžného sponzoringu. Obě společnosti jsou odhodlány budovat tým a značku a přivést tak Alfa Romeo opět mezi špičku motorsportovní rodiny, přičemž takový image týmu hodně prospěje."

Trojlístek Sauber, Alfa Romeo a Ferrari zůstává pohromadě. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo