Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen by zvítězil tak jako tak

Verstappen by zvítězil tak jako tak

S takovou rychlostí nemohl nevyhrát.

Max Verstappen nepochybuje, že by se stal vítězem Velké ceny Ázerbájdžánu i v případě, že by Charles Leclerc neodstoupil kvůli poruše. Od prvních kol po startu nejspíš viděl, že se jeho pneumatiky opotřebovávají rychleji a výhoda vyšší maximální rychlosti na rovinkách se ztratí kvůli zhoršující se akceleraci.

Můžeme říci, že dnes jsme měli naprosto fantastický vůz,“ řekl vítěz závodu. „S pneumatikami nebyl žádný problém, jistě bychom toho využili k předjetí a k převzetí vedoucí pozice. Ale nepotřebovali jsme to, protože nám pomohly i technické problémy soupeře. Avšak vůz byl tak skvělý, že vůbec nepochybuji, že bychom ztrátu (kterou Leclerc vytvořil brzkým přezutím za virtuálního safety caru) vymazali a že závod byl v našich rukou.

Verstappen byl také podstatně rychlejší než týmový kolega Sergio Pérez, což naznačuje, že si úřadující šampion nastavil vůz více na závod, zatímco Pérez chtěl vyhrát kvalifikaci a mít lepší rychlost na jedno kolo.

To neumím říct. Prostě mě pneumatiky poslouchaly, měl jsem dobrou přilnavost a dobrý balanc vozu. Na této trati je to hlavně o managementu pneumatik a double je skvělým týmovým výsledkem.

Tým Péreze požádal, aby Verstappenovi ani nebránil v předjetí a on evidentně poslechl. V té době však už měl, na rozdíl od Verstappena, pneumatiky ze středně tvrdé směsi na konci životnosti.

Musíme identifikovat zdroj rozdílu. Vypadá to, že jsem byl na pneumatiky příliš tvrdý. Přibližně v době virtuálního safety caru jsem ztratil rychlost. Bylo to zvláštní. Všechno vypadalo být v pořádku a najednou jsem už nedokázal držet tempo,“ vysvětlil Pérez.

Z pohledu Red Bullu se ani nejednalo o týmovou režii.

Rozdíl v rychlostech byl obrovský a dopoledne jsme se dohodli, že jeden druhému budou nechávat prostor. Stále nás straší rok 2018,“ řekl Christian Horner odkazujíc na kolizi Maxe Verstappena s Danielem Ricciardem, která v tom roce vyřadila ze závodu oba vozy Red Bullu.

Pérez nedokázal udržet Verstappenovo tempo a přišel o vítězství. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull