Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dixona uvedou do Síně slávy amerického motorsportu

Dixona uvedou do Síně slávy amerického motorsportu

To samé čeká i Jimmieho Johnsona a Paula Newmana

Šestinásobný šampion IndyCar, vítěz 92. ročníku závodu 500 mil v Indianapolisu, a s 53 triumfy druhý nejúspěšnější závodník historie amerických formulí Scott Dixon bude příští rok v březnu uveden do Síně slávy amerického motorsportu. Prezident Síně slávy George Levy to oznámil v pátek v Long Beach, kde IndyCar měla na programu třetí závod letošní sezony.

„Jsem nesmírně poctěn, že se o mně takto mluví a že jsem zmíněn mezi mnoha velikány napříč různými druhy motorsportu,“ řekl Dixon.

„První věc, která mě napadne, je, jak jsem se sem mohl dostat. Žádný člověk to nikdy nedokáže sám. Jsem vděčný Chipovi [Ganassimu], týmu a všem, kteří mi to za posledních 20 let pomohli umožnit,“ dodal. Zmínil také rodinu, která jej od mala podporovala.

„V první řadě jsem fanoušek závodění a odtud pramení ta touha. Mám obrovské štěstí, že mohu dělat to, co dělám, a jsem vděčný všem, kteří mi pomohli dát tu možnost, a tohle je na jejich počest,“ dodal dvaačtyřicetiletý Novozélanďan.

Nebude jediným, kdo se této pocty dočká. Dixon je do síně slávy uveden v prvním roce, kdy podle jejích pravidel může. To samé čeká i na sedminásobného šampiona NASCAR Jimmieho Johnsona, který byl ještě vloni Dixonovým stájovým kolegou, protože po kariéře v NASCAR se rozhodl vyzkoušet si i IndyCar.

Ve světě IndyCar se dlouhé roky pohyboval také hollywoodský herec Paul Newman, který je in-memoriam dalším uvedeným do síně slávy. Tým Newman/Haas Racing, který založil s Carlem Haasem, získal 8 titulů a přes 100 vítězství.

Dalšími uvedenými do síně slávy jsou Austin Coil, šéf týmu v závodech dragsterů, Jim Downing a doktor Bob Hubbard, kteří stáli za vynálezem systému ochrany hlavy a krku HANS, hvězda závodů motocyklů Bud Ekins, a za úspěchy v severoamerickém závodění ve sportovních vozech pak také jediný pilot, který dokázal vyhrát mistrovství světa formule 1 i MotoGP John Surtees.

 

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment