Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Martins přišel o čtvrté místo

Martins přišel o čtvrté místo

Byl vyloučen za porušení technických pravidel

Victor Martins nakonec odešel z hlavního závodu F2 v Baku s prázdnou. Francouz sice dorazil do cíle jako čtvrtý a v závěru dokonce dotíral na třetí příčku svého týmového kolegy Théa Pourchaireho, jeho monpost ale neprošel kontrolou u technických komisařů. Jeho podlahové ploutve se totiž nacházely 3,4 milimetrů pod referenční rovinou. Tím došlo k porušení článku 4.3.13 technických pravidel a Martinse potkala diskvalifikace.

Technická pravidla říkají, že žádná část spodního okraje podlahových ploutví se nesmí nacházet pod referenční rovinou. Současně platí, že se nesmí nacházet ani více než 10 milimetrů nad ní.

Na Martinsově diskvalifikaci vydělali Frederik Vesti, Kush Maini, Dennis Hauger, Isack Hadjar, Richard Verschoor, Jak Crawford a Arthur Leclerc. Zatímco Vesti se posunul z páté pozice na čtvrtou, Maini ze šesté na pátou, Hauger ze sedmé na šestou, Hadjar z osmé na sedmou, Verschoor z deváté na osmou, Crawford z desáté na devátou a Leclerc povyskočil z nebodované 11. příčky na 10. místo.

Martinsovo vyloučení pochopitelně upravilo i výsledek českého jezdce Romana Staňka. Pro pilota Tridentu se ale nezměnilo nic podstatného. Z 18. místa se posunul na 17. pozici. V obou případech to ale znamenalo 0 bodů.

Victor Martins sice projel cílem jako čtvrtý, ale nebylo mu to nic platné. Foto: FFSA



Posun Vestiho z pátého místa na čtvrté ovlivnil i průběžné pořadí šampionátu. Nyní totiž Dán zaostává za vedoucím Pourchairem jen o tři body. Martins, který se původně dostal na 12. místo, je nyní pouze patnáctý. Pád potkal i ART Grand Prix v hodnocení týmů. Ze druhého místa se stáj propadla na třetí příčku za DAMS.

Pro Martinse šlo už o pátý letošní závod, ve kterém nezískal ani bod. Zatímco při hlavním závodě v Bahrajnu vyřadila loňského šampiona FIA F3 kolize, hlavní závod v Džiddě pro něj skončil v hodinách. V Melbourne mu nevyšla při sprintu sázka na mokré pneumatiky a obsadil 15. místo. V hlavním závodě zavinil kolizi s Dennisem Haugerem. Za tu byl poté penalizován a skončil až osmnáctý. Při sprintu v Baku byl klasifikován až jako třináctý poté, co se připletl do hromadného incidentu v závěru.

 

Pět sekund pro Iwasu i pokuta pro Trident



Vyloučení Victora Martinse nebylo jediným trestem, který po hlavním závodě v Baku padl. Potrestán byl i Ajumu Iwasa. Japonec obdržel pět sekund za to, že při fázi virtuálního zpomalovacího vozu nedodržel předepsané delta časy. Juniora Red Bullu ale něco takového nemuselo příliš trápit. Na jeho výsledném 12. místě se totiž nic nezměnilo.

Stáj Trident dostala pokutu 500 euro. Před zastávkou v boxech totiž nechali mechanici ležet na zemi dvě matice kola. Podobného prohřešku se dopustili i u Hitechu. U britské stáje nechali na zemi jednu matici. V tomto případě přešli sportovní komisaři záležitost bez trestu.

Clément Novalak byl napomenut. Při obraně pozice před Jackem Doohanem totiž změnil dvakrát směr.

Zdroj: Formula 2, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: ART Grand Prix