Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton chce ještě letos vyzvat Red Bull

Hamilton chce ještě letos vyzvat Red Bull

Russell zůstal překvapený.

Dvě pódiová umístění v Barceloně zvedla Mercedesu sebevědomí. Jak Lewis Hamilton, tak George Russell nabrali na optimismu a mluvili o možnosti dohnat Red Bull. Letošní šampionát je ztracen, Red Bull řízený Maxem Verstappenem se v neděli jezdcům Mercedesu ztratil v nedohlednu, a to pravděpodobně ani nejel naplno. Přesto je pozitivní, že upravený Mercedes F1 W14 porazil konkurenci na okruhu, o kterém se traduje, že dokonale prověří aerodynamiku. Po Monaku to byl přitom jeho první závod na normálním okruhu a lze očekávat rychlé zlepšování nového konceptu. Mezitím však bude bodová ztráta narůstat.

Nemyslím, že se současným vozem můžeme být tak rychlí jako oni,“ přiznal Hamilton. „Současný balík nás limituje v podstatě na předvedenou rychlost. Ale vidíme před sebou spoustu práce, analýz a potenciálně dalšího zlepšování. Samozřejmě i oni pokračují ve vývoji vozu, takže budeme muset nejen zlepšovat, ale zlepšovat po větších skocích jako oni. Red Bull je nyní možná o polovinu sekundy na kolo rychlejší, což je moc. Ale ve výrobě už máme další zajímavé věci a pokud udržíme takové tempo, na konci roku je dokážeme vyzvat.

"Popravdě, já jsem až překvapený," řekl po závodě třetí Russell, který po zpackané kvalifikaci startoval ze 12. místa. „Zásluhy musí být připsány týmu. Dostal jsem skvělý vůz, který mě dostal ze dvanáctého na třetí místo. Tak se zdá, že vítr se začal otáčet příznivým směrem.

Mercedes s novými bočnicemi v Barceloně předčil Ferrari s novými bočnicemi. Foto: Mercedes

S Russellem se pojí i úsměvný moment neděle, když jsme si vyslechli, jak přes vysílačku svůj tým upozornil na dešťové kapky. Ve skutečnosti jen měl pod přilbou špatně nasazenou kuklu, trčely mu z ní vlasy, pot z čela se dostal ven a při tvrdém brždění dopadly na průzor kapky. Než si mladý závodník uvědomil, že kapky stékají po vnitřní straně průzoru, konkurenční boxové zídky už kontrolovaly radary a zkoumaly mračna nad okruhem.

Trochu zahanbující,“ povzdechl si Russell.

Zatímco Red Bull se Mercedesu ještě nemusí obávat, konkurenti vnímají zlepšení jeho rychlosti velmi citlivě. Lance Stroll z Aston Martinu mluvil o nové raketě a Carlos Sainz o velkém překvapení.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes