Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Po roce a půl jako poprvé

Po roce a půl jako poprvé

Dokáže Hamilton ubránit první místo?

Lewis Hamilton včera získal první pole position od Velké ceny Saúdské Arábie 2021. Sedminásobný šampion přetrhl nechtěnou šňůru po 33 závodech. Hlavní otázkou samozřejmě je, zda přetrhne i šňůru bez vítězství ve velké ceně, které také naposledy slavil předloni v Džiddě.

Byl to šílený rok a půl. Teď jsem přišel o hlas, jak jsem křičel ve voze po získání pole. Je to jako poprvé,“ radoval se Hamilton. „Nečekal jsem, že budeme bojovat o pole position. Prostě jsem dal do posledního pokusu všechno.

Už rok a půl jsme jako na horské dráze, jednou nahoře a jednou dole. Ale nikdo v týmu neztrácí víru, držíme spolu, makáme na změně vozu. Hodně mě jsme ztráceli ve čtvrté a jedenácté zatáčce, tak jsem to tam v těchto místech prostě poslal s tím, že snad zůstanu na trati. Bylo to těžké, a ještě zdaleka není konec, ale snad je to známka toho, že vyvíjíme správným směrem.

Hamilton už téměř zapomněl na pocit, že je nejrychlejší ze všech. Foto: Mercedes

V příkrém kontrastu s Hamiltonovou pole position je osmnáctá pozice George Russella. Nezvládl Q1 na tvrdých pneumatikách.

Po celou Q1 jsem byl v nesprávném čase na nesprávném místě a příliš jsme riskovali. Přitom jsme měli rychlý vůz,“ řekl Russell v rozhovoru pro web Motorsport. „Když se blížil konec a já jsem dojel kolonu, respektoval jsem gentlemanskou dohodu (a nepředjížděl ve vláčku vozů zahřívajících pneumatiky před měřeným kolem, pozn. red.), jenže jiné vozy předjížděly. Hlavně Pierre, ten mě předjel v poslední zatáčce. Kolo ještě pořádně nezačalo a už jsem ztrácel 0,3 vteřiny, a to byl konec. Ale nechci ukazovat prstem na jiné, každý bojujeme posvém a my jsme jako tým měli odvést mnohem lepší práci.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes