Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen nenašel správné nastavení

Verstappen nenašel správné nastavení

Alonso obvinil Pirelli.

Max Verstappen včera prohrál kvalifikační boj. Sice o pouhých 0,003 sekundy a bude startovat ze druhého místa, ale i tak byla včera ukončena šňůra Verstappenových kvalifikačních vítězství, kterou táhl už od květnové VC Monaka. Pro Red Bull je to pouze druhá kvalifikační porážka letos poté, co na konci dubna v Baku startoval z prvního místa Charles Leclerc. Verstappen často býval v sobotu o parník rychlejší a v neděli mu už pak stačilo pouze udržovat náskok na prvním místě, tak co se stalo?

Celý víkend se trápím s hledáním správného nastavení,“ vysvětlil Nizozemec. „Od prvního tréninku je to jako na houpačce. A dnes jsem neměl ve voze jistotu ve Q1 ani ve Q2, bál jsem se projíždět zatáčky naplno. První pokus ve Q3 byl docela dobrý, ale ve druhém jsem opět ztratil cit. Zkoušel jsem více zatlačit, ale buď jsem ztratil předek nebo zadek. Druhé místo je dobré, ale s naším vozem bychom správně měli být první. Něco jsme neudělali správně.

Red Bull sice do Maďarska nepřivezl kopii posledního upgradu Aston Martinu, jak bylo avizováno, přesto jsou vidět změny v oblasti bočnic i podlahy. Verstappen připustil, že ačkoli nové díly fungují v souladu s očekáváním, mohly rozhodit nastavení vozu. Sergio Pérez přetrhl šňůru velkých kvalifikačních zklamání, dostal se do finálové části kvalifikace, ale je to jen deváté místo, takže o spokojenosti se také mluvit nedá.

"Dnes to byl těsný boj, kterému dominoval nový formát využívání různých směsí pneumatik," podotkl mexický závodník. „Neměli jsme mnoho příležitostí pořádně si vyzkoušet trať na všech směsích, takže nám chyběla data. Ve Q3 jsem měl slabý první sektor, proto nejsem vpředu. Ale byl to solidní den a soustředíme se na závod.

Verstappen tentokrát nevyhrál kvalifikaci, ale body se stejně udělují až dnes. Foto: Red Bull

Fernando Alonso z týmu Aston Martin, jenž včera obsadil osmé místo, se nechal slyšet, že jeho týmu a Red Bullu ublížila změna specifikace pneumatik Pirelli, kterou dodavatel pneumatik učinil od VC Velké Británie z důvodu potřeby zlepšit odolnost pneumatik. Konkurenceschopnost Astonu upadala už předtím, ale silné sobotní výsledky McLarenu na Silverstonu a Mercedesu na Hungaroringu jsou podle něj důkazem, že změna směsí ovlivnila konkurenceschopnost vozů.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull