Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen opět na koni

Verstappen opět na koni

V Singapuru měl být potrestán, uznala FIA.

Po překvapení v Singapuru a přetržení dlouhé šňůry vítězství Maxe Verstappena a ještě delší šňůry jeho týmu Red Bull se, zdá se, v Suzuce věci vrátily k normálu. Úřadující šampion byl nejrychlejší v obou dnešních trénincích a neostýchal se přiznat, že je zpátky v sedle.

Po dnešních trénincích mám opravdu dobrý pocit. Opět jsem si jízdu v našem voze užíval, od prvního kola,“ prozradil Verstappen. „Tak se zdá, že jsme měli silný den, krátké i dlouhé stinty. Degradace je zde rychlá, takže v závodě budou nejdůležitější pneumatiky. Ale byl to dobrý start do víkendu.

Na rychlejší degradaci pneumatik pozorují všechny týmy a vidí za ní hlavně nový, extrémně kluzký asfaltový koberec ve třetí a čtvrté a sedmé zatáčce.

Před zahájením tréninků byl v Japonsku ještě tématem i víkend v Singapuru, přesněji sobota, kde Verstappen a Red Bull ukázaly, že umí dělat i chyby, když jsou pod tlakem. Verstappen dal komisařům tři potenciální důvody k udělení trestu ztráty míst na startovním roštu. Během jedné kvalifikace překážel v rychlém kole Loganu Sargeantovi i Júkimu Cunodovi a zdržel konkurenci v boxové uličce tím, že zaparkoval u semaforu na výjezdu, aby dal pomalejším vozům před ním náskok. Sargeantovo zdržení FIA neřešila, Američan sám dostal pouze napomenutí za zdržení Lance Strolla. Za zdržení Cunody byl Verstappen napomenut a tým zaplatil pokutu 5000 eur s tím, že chyby se dopustil závodní inženýr, když jezdce neinformoval o blížícím se voze v rychlém kole. Zdržování soupeřů v boxové uličce pak prý není explicitně zakázáno.

Obzvlášť zdržení Cunody komentovalo několik jezdců. Ptali se, zda od nynějška budou tedy dostávat pouze napomenutí, když soupeři v kvalifikaci překazí měřený pokus, ale zjistí se, že nebyli informováni inženýrem. Zde se musela FIA jasně ohradit, že v Singapuru došlo k chybám a Verstappenovo a Sargeantovo napomenutí nebude považováno za precedens.

Pochybnosti se rozplynuly, vůz Red Bullu opět šlape jako hodinky. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull