Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Spa-Francorchamps zůstane i po příští sezoně

Spa-Francorchamps zůstane i po příští sezoně

Okruh prodloužil smlouvu do roku 2025

Fanoušci okruhu Spa-Francorchamps si mohou oddechnout. Legendární trať se totiž z kalendáře F1 nevytratí ani v dalších dvou letech. Bylo totiž oznámeno, že kontrakt na pořádání Velké ceny Belgie byl prodloužen o další rok. Nyní tak platí i pro sezonu 2025.

„Spa se rovná F1. Jde o jeden z okruhů, který byl součástí kalendáře už v historicky první sezoně. Fanoušci i jezdci ho mají moc rádi. Jsem proto nadšený, že naše partnerství prodlužujeme až do roku 2025,“ říká výkonný ředitel šampionátu Stefano Domenicali.

Rychlý okruh, který je díky své celkové délce 7,004 kilometrů nejdelší tratí v současném kalendáři, přivítal od vzniku F1 v roce 1950 celkem 56 velkých cen. Přestože ale patří k tradičním okruhům, visel nad jeho budoucností v poslední době otazník.

Už loni se spekulovalo o tom, že ho nahradí Kyalami. Do Jihoafrické republiky se ale F1 nakonec nevrátila poté, co jednání ztroskotala na financích. Nedávno navíc bylo oznámeno, že návrat Velké ceny Jižní Afriky se uskuteční nejdříve v roce 2025. Tentokrát má F1 údajně obavy z politických důvodů. Jihoafrická republika se totiž nijak netají dobrými vztahy s Ruskem. Dokonce se objevila i nařčení, podle kterých Jihoafričané do země, která momentálně válčí s Ukrajinou, dodávají zbraně.

Aby se Spa-Francorchamps udrželo v kalendáři, rozhodlo se pro letošní ročník navýšit návštěvnickou kapacitu. Ta vzrostla o 10 000 lidí poté, co byly přistavěny dvě nové tribuny. Pořadatelé se zaměřili také na kvalitu doprovodného programu a pro letošek pro fanoušky přichystali mimo jiné i hudební koncerty. Celkem závod navštívilo zhruba 380 000 lidí, což je asi o 20 000 více než loni.

„Pořadatelé podnikli v několika posledních letech velké kroky k tomu, aby se zlepšily jak zážitek pro fanoušky, tak infrastruktura. Mezi všemi stranami, které se na tom podílí, nadále pokračuje spolupráce,“
pochvaluje si Domenicali.

Na okruhu Spa-Francorchamps se budou monoposty F1 prohánět minimálně i v dalších dvou letech. Foto: Scuderia Ferrari



Nepolevujícímu zájmu o Velkou cenu Belgie ze strany fanoušků jistě pomáhá i současná dominance Maxe Verstappena. Pilot Red Bullu sice reprezentuje nedaleké Nizozemsko, z Belgie ovšem pochází jeho matka a on sám se navíc v této zemi narodil. Odliv návštěvníků nepřichází ani poté, co byl v roce 2021 do kalendáře opět zařazen nizozemský Zandvoort.

Budoucnost Spa-Francorchamps neohrozila ani nedávná kritika rychlé pasáže složené ze zatáček Eau Rouge a Raidillon. Zde došlo v posledních letech k několika vážným nehodám, z nichž některé si vyžádaly i lidský život, jako například havárie Anthoina Huberta při závodě F2 v roce 2019 nebo letošní incident teprve osmnáctiletého Dilana van´t Hoffa při závodě evropské regionální formule na následující rovince Kemmel. Po Van´t Hoffově smrti se řada současných pilotů nechala slyšet, že tato pasáž je příliš nebezpečná a mělo by k ní dojít ke změnám.

Zdroj: Motorsport, F1, úvodní foto: Red Bull