Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pérez se prý snažil vyhrát závod

Pérez se prý snažil vyhrát závod

Místo toho Verstappen vylepšil vlastní rekord.

Max Verstappen vítězstvím ve Velké ceně Mexika 2023 na Autodromu bratří Rodriguezů vylepšil vlastní rekord v počtu vítězství za sezonu. Loni zvítězil patnáctkrát, letos už pošestnácté. A to ještě zbývají tři velké ceny. Verstappen byl v podstatě ještě smutný, že mu pomohl safety car a nemohl realizovat strategii postavenou na více zastávkách v boxech a předjíždění soupeřů na starších pneumatikách.

"Museli jsme startovat ze třetího místa, ale měli jsme velmi rychlý vůz," řekl šampion. „Chtěli jsme předvést strategii odlišnou od všech ostatních, ale naneštěstí do toho vstoupil rudý praporek, takže jsme to nemohli dokončit. Ale i na tvrdých pneumatikách jsme byli velmi, velmi rychlí."

Více emocí než další Verstappenovo vítězství vyvolala havárie Sergia Péreze. Na tribunách mexického okruhu určitě. Pérez prý bojoval o vítězství. Bohužel tak tvrdě, že to trvalo jen necelou jednu zatáčku po startu. Po dobrém rozjezdu ze třetí řady se Mexičan vytáhl ve větrném stínu až za Charlese Leclerca z Ferrari a následně vedle něj. Nejspíše se ho z vnější strany snažil zatlačit více dovnitř, kde už ale přirozeně byl Verstappen. Pérezův vůz se po kolizi nakrátko vznesl do vzduchu a tvrdé přistání na levém předním kole vyloučilo možnost pokračovat v závodě.

Samozřejmě jsem smutný, protože dnes jsem měl šanci,“ tvrdil Pérez v rozhovoru pro španělské DAZN. „Měl jsem velmi dobrý start a myslel jsem jedině na vítězství. Nechtěl jsem pouze pódium. Na stupních vítězů jsem byl dva roky v řadě. Viděl jsem příležitost a šel jsem za ní. Zariskoval jsem. Kdyby to vyšlo, vyjedu z první zatáčky na prvním místě.

Pro Péreze sedícího v dominantním vozu sezony by to bylo první vítězství od dubnové VC Ázerbájdžánu.

"Rozumím mu, je to jeho domácí velká cena," řekl týmový kolega Verstappen. „Byl na vnějšku a chtěl to zkusit. Z toho, co jsem viděl, mohl nechat víc místa. Ale kdyby mu to vyšlo, vypadalo by to bravurně.

Leclerc byl během pozávodního rozhovoru vybučen mexickými fanoušky.

To je hodně bučení…“, povzdechl si Monačan. „Opravdu jsem neměl kam uhnout. Ocitl jsem se mezi dvěma red bully a naneštěstí jsem kolidoval s Checem. Ale nebylo kudy jet.

Leclerc z kolize vyvázl pouze s malým poškozením předního křídla. Za jízdu s téměř odlomeným koncovým plátem si ho ještě komisaři zavolali na kobereček, ale vyvázl bez trestu, jelikož inženýři komisaře přesvědčili, že nehrozilo úplné oddělení plátu od zbytku křídla, a tedy ani následné zranění jiného jezdce.

Bučení však nebylo to nejhorší, co se na tribunách dělo. Jeden mexický fanoušek dostal doživotní zákaz navštěvovat víkendy velkých cen poté, co fyzicky brutálně napadl dva jiné fanoušky oblečené v tričkách Ferrari. Mexiko není známo jako země, kde je bezpečno. Mexický pořadatel si nenechal průběh víkendu velké ceny narušit ani přestřelkou poblíž okruhu, při které zahynuli útočník i příslušník policie. Připomeňme, že i Verstappen po celý víkend využíval služeb bodyguardů. Následující víkend se F1 přesouvá do Brazílie.

Mexičané si letos Péreze moc neužili. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull