Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Změny u Buggyry na poslední chvíli

Změny u Buggyry na poslední chvíli

De Baar nahradí zraněného Šoltyse

Nadcházející Rallye Dakar se uskuteční bez Martina Šoltyse. Český jezdec se pár dní před začátkem 46. ročníku slavné soutěže zranil při přípravě a do Saúdské Arábie tak nebude moci odcestovat. Stáj Buggyra místo něj posadí do nového speciálu Tatra EVO3 zkušeného Pascala de Baara z Nizozemska.

„Musíme potvrdit, že Martin Šoltys kvůli rekonvalescenci po zranění přijde o start na Dakaru 2024. Podařilo se nám zajistit adekvátní náhradu, abychom mohli pokračovat v testovacím programu s kapotovaným speciálem. Pascal de Baar je velmi zkušeným závodníkem a věřím, že spolupráce na projektu EVO3 bude fungovat,“ říká šéf týmu Martin Koloc.

U Martina Šoltyse, který se měl v lednu zúčastnit Dakaru již posedmé, pochopitelně panuje velké zklamání: „Přijít o debut Tatry Buggyra EVO3 těsně před startem se nedá ani popsat. Moc mě mrzí, že jsem týmu takto zkomplikoval situaci. Je to smůla, ale to ke sportu patří. Teď se musím věnovat léčbě zranění, celému týmu budu držet palce alespoň z domova,“ neskrývá šestý muž předchozího ročníku svou rozmrzelost.

Pascal de Baar měl původně lednový Dakar absolvovat jako rychlá asistence stáje Boucou Assistance v kamionu MAN. Nabídka od Buggyry ale přiměla 54letého matadora změnit plány.

„Vážím si toho, že šéf Buggyry Martin Koloc oslovil právě mě. Tatra má na Dakaru už desítky let skvělé jméno a je čest pilotovat tak výjimečný vůz, jakým nová Tatra Buggyra EVO3 je. I když se s ním seznámím až těsně před startem soutěže, věřím, že budu týmu přínosem,“ říká De Baar, kterého bude navigovat jeho krajan Gijsbert Verschoor.

Buggyra povolala na poslední chvíli Pascala de Baara. Foto: Buggyra Racing



Buggyra nebude pro De Baara prvním týmem, ve kterém bude mít co do činění s českými barvami. V minulosti totiž na Dakaru startoval s vozem Renault stáje Riwald, který byl zkonstruován v severočeských dílnách společnosti MKR Technology. S tímto speciálem nastoupil ještě letos v lednu.

Model EVO3 je třetí Tatrou, kterou Buggyra na Dakar vyšle. Vůz navazuje na speciály Tatra 815 a Tatra Phoenix. Ačkoli v lednu 2024 nasadí tým do boje zatím jenom jedno EVO3, pro ročník 2025 je ve hře start hned dvou těchto speciálů.

Kromě De Baara pojedou za Buggyru v kamionech také Jaroslav Valtr a rychlá asistence Daniel Stiblík. Oba budou pilotovat Tatru Phoenix. Mezi automobily nastoupí za stáj Aliyyah Kolocová s vozem Red-Lined REVO T1+.

Zdroj: Buggyra Racing, FORMULE.cz, úvodní foto: Buggyra Racing