Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Češi i Slováci vedou

Češi i Slováci vedou

Rallye Dakar – 3. etapa

Aleš Loprais se ujímá vedení mezi kamiony, Juraj Varga převzal první místo ve čtyřkolkách a ke změně lídra došlo i mezi auty. Tam sesadil Carlose Sainze Jazíd al-Rajhí. Taková byla třetí etapa letošního ročníku Rallye Dakar.

Na závodníky čekalo v pondělí 438 ostrých kilometrů. Jelo se z Davadmí do Salamíji a na programu byly jak drsné kamenité sekce, tak rozbitá vádí, rychlé a prašné šotolinové úseky, písečné pláně nebo dunová pole.

Pondělí nebylo běžným dnem. Představovalo totiž začátek maratonské etapy. Ta vyvrcholí v úterý a jejím specifikem je, že účastníci mohli po její první části strávit s mechaniky jenom dvě hodiny, a to navíc v improvizované servisní zóně. Noc strávili v maratonském bivaku v Salamíji, kde se museli obejít bez obvyklého zázemí.

Motorky: Benavides konečně na špici



Obhajoba loňského titulu není pro Kevina Benavidese snadná. Argentinec se stále zotavuje ze zlomeniny lýtkové kosti, kterou utrpěl, když havaroval v prosinci při tréninku. Kromě toho se v úvodních třech dnech spíše trápil a do pondělního programu nastupoval až jako jedenáctý muž průběžného pořadí. Nyní si ale spravil chuť. Stal se totiž vítězem etapy.

Původně Benavides zajel až třetí čas za Pablem Quintanillou a Joanem Barredou. Oba ale následně obdrželi penalizaci za překročení rychlosti a propadli se až na sedmé, respektive patnácté místo. To dostalo do čela právě Benavidese, kterého doplnili v nejlepší trojici jezdci Hondy Ricky Brabec a Adrien van Beveren.

Spokojen mohl být i Ross Branch. Bostwanský závodník sice zajel pátý čas, svého hlavního pronásledovatele Josého Ignacia Corneja, který skončil šestý, ovšem porazil o 16 sekund. Tím si upevnil celkové vedení.

Martin Michek znovu udělal krok k tomu, aby si splnil svůj cíl a dokončil letošní Dakar v nejlepší desítce. Českobudějovický rodák totiž dokončil etapu v desátém nejrychlejším čase. Starosti mu ale dělá ruka.

„Na motorce jsem byl šest nebo sedm hodin, makal jsem, co to šlo. Mám trochu problémy s levou rukou, snad to nebude zánět šlach. Dávám si prášky,“
přiznává.

Pro Milana Engela skončila etapa 21. místem. Jan Brabec skončil dvacátý šestý, Dušan Drdaj třicátý čtvrtý, Martin Prokeš padesátý třetí, David Pabiška padesátý pátý a Libor Podmol sedmdesátý pátý. Polský jezdec Bartlomiej Tabin ve službách stáje Orion – Moto Racing Group byl klasifikován jako šedesátý.

Podmol sice dorazil do cíle, stalo se tak ale po bolestivé cestě. Mistr světa ve freestyle motokrosu totiž upadl na kameny.

Libor Podmol to v pondělí pořádně schytal. Foto: Podmol Dakar Team


„První kámen mě hodil s motorkou na druhý a pak jsem letěl na šutry. Bohužel hlavou. Hrozně z mého obličeje tekla krev, takže mi kluci zavolali helikoptéru. Já ale rozhodně nechtěl končit, organizátoři mi ránu zašili devíti stehy a pokračoval jsem dál,“ ukázal silnou vůli Podmol.

Zatímco Libor Podmol zažil fyzickou bolest, Jaromír Romančík trpěl psychicky. Jeho technické problémy totiž pokračovaly a tentokrát už do cíle nedorazil. V poušti navíc musel zůstat až do večera. Mohla za to porucha pořadatelského kamionu.

„Ještě ráno na dlouhém přejezdu na start měřeného úseku vše fungovalo bez jakýchkoli problémů. Odstartoval jsem do etapy a hned ve třetím kilometru mi to zase chcíplo. Už jsem to nedokázal odstranit a musel odstoupit ze závodu. Doufám, že to dáme dohromady,“ litoval Romančík, který ale věří, že pro něj soutěž ještě úplně neskončila. „Když to stihneme opravit, mohl bych nastoupit se žolíkem do páté etapy. Teď je pro mě hlavní nabrat zkušenosti,“ dodal.

Cíl etapy neviděl mimo jiné ani Sam Sunderland. Brit, který v letech 2017 a 2022 Dakar vyhrál, byl vyřazen po technických potížích.

Vedení Rosse Branche činí po pondělní etapě 3 minuty a 11 sekund před Josém Ignaciem Cornejem. Třetí je Ricky Brabec. Kevin Benavides se po prvním letošním etapovém triumfu posunul na šestou pozici. Martin Michek zůstává desátý. Milan Engel je dvacátý druhý, Jan Brabec třicátý, Dušan Drdaj třicátý první, Martin Prokeš padesátý první, David Pabiška padesátý čtvrtý, Libor Podmol padesátý osmý a Bartlomiej Tabin šedesátý třetí.

Čtyřkolky: Varga rozjásal Slováky



Alexandre Giroud se ukázal tak, jak ho známe z loňska. Francouzský jezdec, který uplynulé dva ročníky vyhrál, si připsal své první letošní etapové prvenství. O 18 sekund zdolal Manuela Andújara.

Do nejlepší trojice se dostal i Juraj Varga ze Slovenska, který nadělil téměř 22 minut dosavadnímu lídrovi Marcelu Medeirosovi. Laisvydas Kancius z české stáje Story Racing obsadil šesté místo.

Varga mohl být i přes třetí místo velmi spokojený. Ujal se totiž průběžného vedení. V jeho čele má nyní náskok 1 minuty a 21 sekund před Manuelem Andújarem. Marcelo Medeiros se propadl na třetí pozici. Alexandre Giroud je čtvrtý a Laisvydas Kancius pátý.


Auta: Al-Rajhí střídá Sainze


Auta patřila v pondělí Lucasi Moraesovi. Brazilec, který se loni blýskl jako nováček celkovým třetím místem, porazil o pouhých devět sekund Mattiase Ekströma. Třetí pozici obsadil Jazíd al-Rajhí.

Moraes se ve třetí etapě neukázal pouze jako rychlík. Rovněž předvedl, že má smysl pro fair play. Ukázal to Sethu Quinterovi, který řešil defekt pneumatiky.

Lucas Moraes se dočkal prvního etapového vítězství na Dakaru. Foto: Toyota Gazoo Racing


"Zastavovali jsme, abychom mu pomohli. Dali jsme mu naši rezervu, aby také mohl dojet do cíle,“ uvedl Moraes.

Zatímco v neděli se Stéphane Peterhansel mohl radovat z vyrovnání rekordu Ariho Vatanena v počtu vyhraných etap a Carlos Sainz z posunu do čela průběžného pořadí, v pondělí se musela dvojice jezdců Audi smířit s o něco méně vydařenějším dnem. Sainz tentokrát skončil šestý a Peterhansel osmý.

Harmonické vystoupení nepředvedli favorité Násir al-Attíja a Sébastien Loeb. Oba závodníky potkal hned třikrát defekt pneumatiky. Al-Attíja dokonce musel dojet na třech kolech do cíle, neboť už neměl k dispozici žádnou rezervu. Zatímco Katařan byl i přesto klasifikován jako čtvrtý, Loeb skončil na 23. pozici.

Z Čechů dopadl nejlépe jedenáctý Martin Prokop. Tomáš Ouředníček obsadil 68. pozici a Karel Trněný osmdesátou čtvrtou. Aliyyah Kolocová zajela 62. čas.

Trněný mohl být rád, že dojel do cíle. Jezdec stáje Workoutland šel totiž se svým Fordem F-150 Raptor přes střechu. Zpět na kola mu pomohli Tomáš Ouředníček se svým spolujezdcem Davidem Křípalem.

„Po jedné duně jsme viděli, že se vozidlo Karla Trněného převrátilo. Samozřejmě jsme zastavili, abychom mu pomohli. Posádka je naštěstí v pořádku. O stavu vozu nemám tušení, ale vzhledem k tomu, že se dnes jede maratonská etapa, bude pro Karla náročné dojet,“ uvedl Ouředníček, který pomáhal i jednomu z převrácených vozů kategorie side-by-side.

Do celkového vedení se dostal po pondělní etapě Jazíd al-Rajhí. Carlos Sainz za ním nyní zaostává o 29 sekund. Třetí pozice patří Mattiasi Ekströmovi. Lucas Moraes se díky etapovému prvenství posunul na čtvrtou příčku. Násir al-Attíja je pátý. Martin Prokop se nachází na 21. pozici. Tomáš Ouředníček je čtyřicátý sedmý, Karel Trněný sedmdesátý čtvrtý a Aliyyah Kolocová sto třicátá.

V kategorii Challenger pro lehké prototypy letos poprvé prohrál Eryk Goczal. Polák se musel o 1 minutu a 9 sekund sklonit před Mitchellem Guthirem. Třetí skončil Marek Goczal. Celkově se Eryk Goczal stále nachází na prvním místě. Marek Goczal je druhý a Mitchell Guthire třetí.

V side-by-side vyhrál pondělní etapu Jasír Saídan před Joaem Ferreirou a Gerardem Farresem. Farres se ovšem stále nachází na prvním místě průběžného pořadí. O 15 minut a 5 sekund zaostává druhá Sara Pricová. Třetí je Jerome de Sadeleer.

Kamiony: Loprais jde před Van Kasterena



Zatímco v neděli Aleši Lopraisovi uniklo etapové vítězství jenom o šest vteřin, v pondělí si vše vynahradil. Jezdec z Frenštátu pod Radhoštěm totiž triumfoval poté, co o 4 minuty a 27 sekund porazil svého krajana Martina Macíka. Janus van Kasteren musel skousnout první letošní porážku a na první místo ztratil 16 minut a 27 sekund.

Aleš Loprais může po roce opět snít o vítězství. Foto: Instaforex Loprais Team


Na cestě za vítězstvím nezastavily Lopraise ani duny: „Třikrát jsme při výjezdu na dunu neuspěli hned napoprvé a museli jsme to zkoušet z různých stran. Strašně moc prachu, kamení, děr a skoků,“ přiznává.


Martina Macíka zlobily pro změnu pneumatiky: „Začátek byl pro mě hodně bolavý, v průběhu etapy jsme měnili pár pneumatik, ale jak přišly duny, začalo mě to fakt bavit. Nejlepší byly poslední kilometry, to jsme jeli kudlu a stáhli jsme na čase, co se dalo. Ze druhého místa mám radost a jsem strašně spokojený s tím, jak Čenda funguje,“ nechal se slyšet sedlčanský závodník.

Pascal de Baar si s novým speciálem Tatra Buggyra EVO3 vyjel páté místo. I zkušený Nizozemec se musel prát s potížemi s pneumatikami. Jaroslav Valtr skončil s Tatrou Phoenix sedmý. Český jezdec ztratil nejenom kvůli výměnám pneumatik, ale také kvůli tomu, že si poškodil řízení. Michal Valtr skončil dvanáctý. Daniel Stiblík se dvakrát převrátil a do bivaku dorazil až v úterý ráno.

Claudio Bellina reprezentující stáj MM Technology zajel desátý čas. Další Ital pod hlavičkou sedlčanské stáje Gianandrea Pellegrinelli skončil dvacátý první a Albert Llovera z týmu Fesh Fesh dvacátý třetí. Lloverův parťák u ostravské stáje Vajdotas Paskevičius etapu nedokončil kvůli problémům s motorem.

Loprais si spravil po nedělní porážce chuť se vším všudy. Januse van Kasterena totiž vystřídal i v čele průběžného pořadí. Momentálně na něj má k dobru 3 minuty a 15 sekund. Třetí místo patří Martinu Macíkovi. Pascal de Baar se nachází na čtvrté pozici, Jaroslav Valtr na páté, Claudio Bellina na deváté, Michal Valtr na jedenácté, Albert Llovera na osmnácté a Gianandrea Pellegrinelli na dvacáté druhé.


Dakar Classic: Klymčiw stále druhý



Ondřej Klymčiw opět posílil šance na to, že by jeho derniérový start se Škodou 130 LR mohl skončit pódiovým výsledkem. Bývalý motorkář skončil v pondělí druhý za Carlosem Santaolallou. Třetí pozici obsadil Lorenzo Traglio.

Jan Vinš skončil dvacátý šestý. Barbora Holická obsadila 53. místo. Naše reprezentantka se poprala mimo jiné i s proraženým krytem nádrže u svého Citroënu 2CV.

Carlos Santaolalla navýšil své vedení před Klymčiwem na osm bodů. Třetí místo patří Lorenzu Tragliovi. Jan Vinš je dvacátý druhý a Barbora Holická šedesátá čtvrtá.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Varga Motorsport Team