Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Leclerc a Norris prodloužili smlouvy

Leclerc a Norris prodloužili smlouvy

Ferrari a McLaren nezahálely.

Šéfové týmů McLaren a Ferrari v zimě nezaháleli a ještě před koncem ledna mohou fanoušky ujistit, že si svá současná jezdecká esa podrží ještě léta.

Jako první přišlo oznámení Ferrari, že Charles Leclerc podepsal víceleté prodloužení smlouvy, které platnost měla vypršet na konci letošního roku. Média tak vůbec nedostala příležitost spekulovat o Monačanově přestupu do jiného týmu.

Jsem velmi rád, že si můžu být jistý, že i v dalších sezonách budu oblékat barvy Scuderie Ferrari,“ pochlubil se 26letý Leclerc. „Závodit za tento tým bylo mým snem odkdy mi byly tři a z okna kamarádova pokoje jsem sledoval Velkou cenu Monaka. Ve Ste Devote se mi vždy nejvíce líbily červené vozy. Tento tým je nyní mou druhou rodinou, už odkdy jsem se v roce 2016 přidal k Jezdecké akademii Ferrari.

Leclerc závodí za Ferrari od roku 2019 a za těch pět let nasbíral pět vítězství. Nováčkovskou sezonu 2018 absolvoval v týmu Alfa Romeo, kde se poznal se svým současným šéfem, Frédéricem Vasseurem. Jejich společným cílem je samozřejmě zisk mistrovského titulu, který putoval do rukou jezdce Ferrari naposled v roce 2007, když se radoval Kimi Räikkönen. Ferrari ještě zbývá Carlos Sainz, jehož smlouva má také vypršet na konci letošní sezony. O tři roky starší Španěl loni nasbíral jen o šest bodů méně než jeho týmový kolega.

Bohužel se rozmohl takový nešvar, že týmy F1 zkoušejí udržet v tajnosti nejen výši jezdcova platu, ale alespoň nějakou dobu chtějí dělat tajnosti i ohledně délky podepsané smlouvy. Jak u Leclerca, tak u Landa Norrise bylo oznámeno pouze to, že smlouva byla prodloužena o roky, tedy minimálně dvě sezony. Britova smlouva přitom měla platnost až do konce roku 2025, nemusel spěchat podepsat další. Obě strany jsou však evidentně spokojené. A jak přiznali, jsou rádi, že se předčasným prodloužením vyhnou napětí.

Skvělé, že zůstanu v papájovém,“ oznámil Norris fanouškům. „Vyrostl jsem s McLarenem a cítím se tady doma. Tento tým je pro mě jako rodina. Zažíváme vzrušující dobrodružství, prošli jsme si vzestupy i pády, ale minulá sezona ať je důkazem našeho odhodlání vrátit se na vrchol, do čela pelotonu.

Norrisovi je 24 let a loni získal o osm bodů více než jeho týmový kolega, 22letý Oscar Piastri v jeho nováčkovské sezóně. Norris je s McLarenem od jeho nováčkovské sezony 2019 a na první vítězství pořád čeká. S novým, delším kontraktem chce být při návratu McLarenu mezi špičkové stáje. Tento tým naposled slavil zisk titulu mistra světa v roce 2008 s mladým Lewisem Hamiltonem.

Piastry má smlouvu do konce roku 2026. Kromě Piastriho, Norrise a Leclerca mají ještě oba jezdci Mercedesu smlouvu dokonce roku 2025 a Max Verstappen je u Red Bullu jistý až do sezony 2028. Všechna ostatní místa jsou volná, snad jen ještě s výjimkou místa Lance Strolla u Aston Martinu.

Norris zůstává věrný papájové. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, f1i, úvodní foto: Ferrari