Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Albon má smlouvu do roku 2025

Albon má smlouvu do roku 2025

Odchod z Williamsu je přesto možný

Příchod do Mercedesu jako náhrada za Lewise Hamiltona nebo návrat do Red Bullu místo Sergia Péreze. S těmito možnostmi byl Alexander Albon v posledních dnech spojován. Všechny tyto spekulace se ovšem zakládaly na předpokladu, že Thajcovi na konci letošní sezony vyprší smlouva u Williamsu. Věci se ale nakonec mají trochu jinak.

„Alex podepsal s Williamsem smlouvu do konce roku 2025,“ prozradil šéf britské stáje James Vowles. „Není to úplně něco, co jsme zveřejňovali, neměl jsem totiž pocit, že by to bylo potřeba. To tím pádem znamená, že jakékoli zprávy, které jste mohli slyšet, a zvláště jedna konkrétní, jsou přinejmenším spekulativní,“ vysvětluje.

Bývalý strategický šéf Mercedesu, který se do čela Williamsu postavil teprve loni, se bude snažit udělat všechno pro to, aby Albona ve svém týmu udržel. Současně ale zůstává realistou.

„Je to neuvěřitelný jezdec a zaslouží si být vpředu. Ohledně toho, kam se chceme posunout, si rozumíme. Oba chceme jít dlouhodobou cestou. Musíme si to ale zasloužit a ukázat světu, že nejsme ten starý Williams, který se kouká jenom do minulosti, ale že se postupně posouváme,“ uvědomuje si.

 

Pokrok bude rozhodující


S Williamsem by rád zůstal také Albon. To ale neznamená, že by ho vidina sedačky ve špičkovém týmu nelákala.

James Vowles doufá, že Alexandera Albona ve Williamsu udrží. Foto: Williams



„Zcela se soustředím na Williams. To je místo, kde se vidím. Velmi důležité bude, jaký se nám podaří udělat pokrok. Čas ukáže. Cítím, že jsem velmi blízko svému vrcholu. Vždy je samozřejmě co zlepšovat, ale když obecně zvážím své zkušenosti a to, kde se nacházím, tak mám pocit, že si zasloužím auto, které je schopné umisťovat se na stupních vítězů a bojovat o vítězství,“ přemítá 27letý pilot.

Nedá se ovšem očekávat, že tato doba přijde hned. Williams totiž v současnosti prochází přestavbou, která se dotkne mimo jiné i jeho infrastruktury.

„Máme s Jamesem velmi dobrý vztah, je ke mně velmi otevřený. Bude to vyžadovat čas. Myslím si, že o stupně vítězů budeme schopni bojovat až tak v roce 2026 nebo 2027, což je samozřejmě ještě hodně daleko,“ dodává Albon.

V tuto chvíli tak nelze vyloučit možnost, že by Williams musel pro rok 2025 změnit celou svou jezdeckou sestavu. Kromě Albona totiž visí otazník i nad budoucností Logana Sargeanta. Američan loni zažil těžkou nováčkovskou sezonu. Během ní se často dopouštěl chyb nebo havárií a dokázal získat jenom jeden bod za desáté místo v Austinu (Albon nasbíral 27 bodů). Pokud by se tedy u Sargeanta nesl v podobném duchu i letošek, mohla by britské stáji dojít trpělivost.

Jako možný náhradník by mohl připadat v úvahu například Carlos Sainz. Španěl ztratí po příchodu Lewise Hamiltona v roce 2025 svou sedačku u Ferrari a nedávno dokonce údajně navštívil továrnu Williamsu. Vítěz dvou velkých cen ale není spojovaný ani zdaleka jen s britským týmem. Hovoří se o něm i v souvislosti s Audi nebo Red Bullem, kde by teoreticky mohl vystřídat Sergia Péreze. Právě Mexičan by mohl být pro Williams další lákavou variantou, pokud by své současné místo ztratil.

Williams letos nastoupí v podobných barvách jako loni. Foto: Williams



Williams by teoreticky mohl sáhnout i do svého juniorského programu. Jeho součástí jsou mimo jiné i letošní účastníci F2 Zak O´Sullivan nebo Franco Colapinto, kterým by tak případný úspěch mohl otevřít dveře mezi elitu.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, PlanetF1, úvodní foto: Williams