Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Al-Attíja si rychle sedl s novým spolujezdcem, Prokop vykročil za dalším pódiem

Al-Attíja si rychle sedl s novým spolujezdcem, Prokop vykročil za dalším pódiem

Abú Zabí Desert Challenge – prolog

Násir al-Attíja zajel nejrychlejší čas mezi automobily, Ross Branch kraloval motocyklům a Martin Prokop vykročil za třetím pódiovým umístěním v řadě. Takový byl prolog letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge, která je druhým podnikem letošního mistrovství světa v dálkových rallye.

Pět kilometrů dlouhý prolog, který se konal v blízkosti města Al Dhannáh, zvládl Al-Attíja se svým speciálem Prodrive Hunter v čase 3 minuty a 2 sekundy. Katařan nadělil čtyři sekundy Guillaumu de Meviusovi.

Pro Al-Attíju jde o vůbec první start, při kterém ho naviguje jeho nový spolujezdec Édouard Boulanger. Francouz přichází od Stéphaneho Peterhansela a v roli Al-Attíjova parťáka nahrazuje Matthieua Baumela. S ním katarský jezdec ukončil deset let trvající partnerství  po letošní Rallye Dakar.

Na Abú Zabí Desert Challenge se Al-Attíja pokusí ukořistit svůj první letošní úspěch. Kromě Dakaru totiž nedokončil ani Katarskou rallye. Ta byla úvodním podnikem blízkovýchodního rallyeového šampionátu a Al-Attíja do ní nastoupil s vozem Volkswagen Polo GTI R5.

Spokojenost mohla po prologu panovat také u českých fanoušků. Třetí místo totiž obsadil Martin Prokop. Jihlavský jezdec ztratil na Al-Attíju šest vteřin. O bronzový výsledek se podělil s Lucasem Moraesem a loňským vítězem Jazídem al-Rajhím, kteří zajeli shodný čas jako náš reprezentant.

Martin Prokop zahájil letošní Abú Zabí Desert Challenge třetím časem. Foto: Benzina Orlen Team


Prokop má v Abú Zabí na co navazovat. V roce 2018 zde totiž celou soutěž vyhrál a v posledních dvou letech ukořistil pokaždé stříbrný výsledek.

Soutěže se účastní i Aliyyah Kolocová se speciálem Red-Lined Revo T1+. Pondělí přineslo závodnici Buggyry 15. místo celkově. Současně zajela 14. čas mezi účastníky kategorie Ultimate.

V klasifikaci Challenger byla nejlepší vítězka letošního Dakaru Cristina Gutiérrezová. Španělka ovšem tentokrát jede mimo body do šampionátu. Zatímco na druhém místě skončil Nicolas Cavigliasso, který na Gutiérrezovou ztratil dvě vteřiny, třetí pozici obsadil Rokas Baciuška. Litevec byl o tři sekundy pomalejší než vítězka.

Mansour al-Helei byl nejlepší v side-by-side. Ani on ovšem neboduje do mistrovství světa. Druhý Joao Ferreira ztratil čtyři sekundy a Enrico Gaspari šest.

Ačkoli ani při Abú Zabí Desert Challenge nebude nouze o zvučná jména, startovní listina přece jen není tak nabitá jako na Dakaru. Z elitních účastníků chybí například piloti Audi Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel a Mattias Ekström. Nestartuje ani Sébastien Loeb.


Motorky: Branch v čele i slibný Brabec



Zatímco na Dakaru Rossi Branchovi vítězství uniklo, na Abú Zabí Desert Challenge zatím dělá vše pro to, aby se něco podobného neopakovalo. Jezdec stáje Hero porazil při prologu Michaela Dochertyho o dvě sekundy.

Ross Branch kraluje motorkářům. Foto: Hero MotoSports


„Je skvělé být znovu s týmem a na motorce. Prolog byl sice velice krátký, ale také velice zábavný. Jelo se pět kilometrů na dráze, která postupně gradovala. Jsem rád, že jsem tady a těším se na dlouhý týden v dunách,“ pochvaloval si bostwanský jezdec.

Branchovy šance na vítězství posiluje mimo jiné i fakt, že jeho přemožitel z Rallye Dakar chybí. Ani v případě motocyklů se totiž soutěže neúčastní všichni elitní jezdci včetně letošního dakarského vítěze Rickyho Brabeca.

Třetí čas původně zajel Tobias Ebster, Rakušan byl ale následně potrestán čtyřminutovou penalizací za to, že minul dva průjezdní body. To ho srazilo až na chvost výsledkové listiny a na třetí místo se díky tomu posunul Aaron Mare, kterému nyní na svého parťáka Branche chybí osm sekund.

Z českých jezdců dopadl lépe Jan Brabec, který skončil šestý celkově. Současně byl klasifikován na čtvrté pozici mezi účastníky Rally2. Jiří Brož zajel 19. čas v absolutním pořadí a mezi jezdci Rally2 skončil patnáctý.

„Dnešní prolog byl tak trošku motokros, tak mi to sedlo. Zítra už 245 kilometrů speciálky v dunách. Díky za fandění a je před námi pět dlouhých dní,“ komentoval Brabec svůj výkon.
Jan Brabec byl rychlejším z dvojice českých motorkářů. Foto: Strojrent Racing


Ve čtyřkolkách byl nejlepší Kamil Wisniewski. Druhý skončil Abdulazíz Alí a třetí Hani Alnoumesi.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: World Rally-Raid Championship