Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Velkolepá premiéra Pinové

Velkolepá premiéra Pinové

F1 Academy v Džiddě – 1. závod

Pinová nemohla zažít lepší premiéru ve F1 Academy. Chráněnkyně Mercedesu si při prvním závodě sezony dojela pro triumf stylem start-cíl. Druhé místo obsadila Pullingová a třetí Weugová.

V 15:10 hodin místního času odstartoval v Džiddě úvodní letošní závod ženské F1 Academy. Ve čtvrteční první kvalifikaci si vyjela pole position Pinová. Za ní následovaly Pullingová, Weugová, Martíová, Bustamanteová, Lovinfosseová, Blocková, Chambersová, Nobelsová, Edgarová, Hausmannová, Schreinerová, Hamda Al-Qubaisiová, Juffaliová, Amna Al-Qubaisiová a De Heusová.

Startovní procedura před úvodním kláním sezony se poněkud protáhla. Po prvním zaváděcím kole totiž bylo startovní pole vysláno ještě do jednoho. Nebylo jasné, proč se tak děje. Žádný z vozů totiž technický problém neměl.

Na třetí pokus už se ale vše povedlo. Pinová si v úvodních metrech pohlídala Pullingovou a zůstala ve vedení. Neměnila se ani majitelka třetího místa, které nadále držela Weugová.

Do druhého z dvanácti kol najížděla Pinová s náskokem jedné vteřiny před Pullingovou. Weugová byla o další čtyři desetiny pozadu. Za nimi kroužily Martíaová, Lovinfosseová, Bustamanteová, Chambersová, Blocková, Nobelsová a bodovanou desítku uzavírala Hausmannová.

Bianca Bustamanteová si dojela pro body i s poškozeným vozem. Foto: ART Grand Prix



Bustamanteová měla blíže nespecifikované potíže s vozem po kontaktu v úvodních metrech. Tým ji proto volal do boxů. Filipínská závodnice přesto pokračovala dál a snažila se zuby nehty udržet šestou pozici před Chambersovou a Blockovou. V těchto snahách si vypomáhala i výjezdy mimo trať. Nakonec ale Chambersové podlehla.

Stalo se tak krátce předtím, co vyjel na dráhu zpomalovací vůz. Domácí Juffaliová kolidovala s Amnou Al-Qubaisiovou. Obě závodnice musely do boxů na opravy, nakonec se ale mohly vrátit zpět do akce.

V pátém kole došlo k restartu. Pinová sice bez problémů udržela vedení, Pullingová se ale zapotila více. Juniorka Alpine musela v nájezdu do první zatáčky zaujmout defenzivní stopu a hájit pozici před Weugovou. Prozatím se to ale britské závodnici podařilo.

První minuty po restartu přinášely souboje za hranicí bodované desítky. Sportovní komisaři oznámili, že se incidentem mezi Amnou Al-Qubaisiovou a Juffaliovou budou zabývat až po skončení závodu.

Bustamanteová stále pokračovala bez zastávky v boxech navzdory poškození svého vozu. Juniorka McLarenu se byla schopna držet na sedmé pozici, stále jsme ale byli svědky toho, jak vyjíždí mimo trať. Měla však štěstí, že se osmá Blocková musí bránit Edgarové a Hausmannové. To se jí v tříčlenném souboji na cílové rovince nakonec podařilo. Edgarová si navíc při bitvě přivodila defekt pneumatiky a začala se propadat.

Dcera legendárního Kena Blocka Lia sice směřovala k bodům, v předposledním kole ale svou šanci zahodila. Foto: ART Grand Prix



Chráněnkyně Mercedesu Pinová zvládala svou premiéru v F1 Academy s přehledem. Dvacetiletá Francouzka vedla čtyři kola před koncem se sekundovým náskokem před Pullingovou a sahala po první výhře. I Pullingová ale mohla být v klidu. Před Weugovou totiž měla k dobru dvě sekundy. Zhruba stejný rozestup dělil i Weugovou a Martíovou.

Edgarová zajela s defektem ke svým mechanikům a její naděje na dobrý výsledek tak vyhasly. Bustamanteová na rozdíl od ní stále pokračovala, stále jí ale dělalo problém držet se v limitech trati a obdržela varování v podobě černo-bílé vlajky.

Velká bitva probíhala o poslední desáté místo. Nobelsová se musela bránit nebezpečně dotírající Hamdě Al-Qubaisiové. Tohoto duelu využívala Schreinerová, která se postupně přitahovala. Al-Qubaisiová se nakonec na desátou příčku dostala, v první zatáčce si ale vypomohla výjezdem z dráhy. Bylo tak jasné, že bude muset pozici vrátit, což zanedlouho učinila.

Pullingové se podařilo zajet nejrychlejší kolo závodu a stáhla Pinovou pod hranici jedné sekundy. Francouzka ale stále měla pohodlný náskok. Blocková zahodila v předposledním kole šanci na bodovaný výsledek. V předposledním kole se roztočila. Následoval náraz do zdi a propad do hloubi pole.

Drama nastalo i v boji o čtvrté místo. Lovinfosseová totiž nezvládla útok na Martíovou a poslala Španělku do hodin v první zatáčce. Lovinfosseová byla schopna pokračovat, propadla se však za Chambersovou. Pro Martíovou ovšem závod skončil.

Abbi Pullingová sice v závěru stahovala Doriane Pinovou, i tak se ale musela spokojit se druhým místem. Foto: Alpine F1 Team



Pullingová se sice přibližovala k Pinové, Francouzka už si ale situaci pohlídala a stylem start-cíl ovládla svůj premiérový start ve F1 Academy. Stupně vítězů zkompletovala Weugová. Čtvrtá dojela Chambersová, pátá Lovinfosseová, šestá Bustamanteová, sedmá Hausmannová, osmá Nobelsová, devátá Hamda Al-Qubaisiová a bodovanou desítku uzavřela Schreinerová. Blocková nakonec do cíle vůbec nedojela. Lovinfosseová čelila vyšetřování sportovních komisařů za incident s Martíovou.

Aktualizace: Lovinfosseová byla skutečně za kolizi s Martíovou penalizována. Obdržela desetivteřinový trest, což zapříčinilo její pád z páté pozice na osmou. O jedno místo dopředu se posunuly Bustamanteová, Hausmannová a Nobelsová.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Doriane Pinová Prema Autotecnica 26:50,962 12 25+4
2. Abbi Pullingová Rodin Motorsport Autotecnica +0,848 12 18+1
3. Maya Weugová Prema Autotecnica +6,918 12 15
4. Chloe Chambersová Campos Autotecnica +11,695 12 12
5. Bianca Bustamanteová ART Grand Prix Autotecnica +13,956 12 10
6. Tina Hausmannová Prema Autotecnica +20,053 12 8
7. Aurelia Nobelsová ART Grand Prix Autotecnica +22,741 12 6
8. Lola Lovinfosseová Rodin Motorsport Autotecnica +23,250 12 4
9. Hamda Al Qubaisiová MP Motorsport Autotecnica +23,415 12 2
10. Carrie Schreinerová Campos Autotecnica +24,653 12 1
11. Reema Juffaliová Prema Autotecnica +25,025 12 0
12. Emely de Heusová MP Motorsport Autotecnica +26,021 12 0
13. Amna Al Qubaisiová MP Motorsport Autotecnica +40,921 12 0
14. Nerea Martíová Campos Autotecnica DNF 11 0
15. Jessice Edgarová Rodin Motorsport Autotecnica +1 kolo 11 0
16. Lia Blocková ART Grand Prix Autotecnica DNF 10 0

Průběžné pořadí jezdců: 1. Pinová 29, 2. Pullingová 19, 3. Weugová 15, 4. Chambersová 12, 5. Bustamanteová 10, 6. Hausmann 8, 7. Nobelsová 6, 8. Lovinfosseová 4, 9. Hamda Al Qubaisiová 2, 10. Schreinerová 1.

Průběžné pořadí týmů: 1. Prema 50, 2. Rodin 23, 3. ART Grand Prix 16, 4. Campos 13, 5. MP Motorsport 2.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Prema