Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Další Verstappenův dokonalý víkend

Další Verstappenův dokonalý víkend

Měl jen trochu špatně nastavené křídlo.

Je jen začátek sezony a Maxi Verstappenovi docházejí slova chvály a spokojenosti. Red Bull po Australském zklamání opět fungoval jako hodinky a po sobotním nejrychlejším čase si úřadující šampion v neděli s přehledem dojel pro vítězství ve Velké ceně. Opět mluvil o dokonalém víkendu.

Před dvěma týdny jsme zakopli, takže je super, že jsme opět první,“ řekl Verstappen po závodě. „Závod byl velmi příjemný. Samozřejmě bylo kriticky důležité zvládnout start, zůstat vpředu. Vůz se během závodu vlastně ještě zlepšil. Nevím, jestli to souvisí s tím, že se zamračilo, nebo co. Ale jelo se mi opravdu velmi dobře. Všechno bylo na výbornou, výměny pneumatik i strategie. Nemohlo to být lepší.

Zaujala jeho radiokomunikace se závodním inženýrem.

Jedno nebo dvě kliknutí dolů, asi by to tak nakonec bylo lepší,“ slyšeli jsme Verstappena.

Nebudu říkat, že jsem ti to říkal. Ale chápu a děkuji,“ odvětil Gianpiero Lambiase.

Šlo o to, že Verstappen nebyl na začátku víkendu s vozem spokojený a ještě před kvalifikací se hledalo správné nastavení předního křídla. Verstappen si prosadil své, ale během závodu musel přiznat, že inženýr měl lepší odhad.

To jsou ti staří manželé!“, řekl o komunikaci Helmut Marko, jenž tuto již dlouho spolupracující dvojici nejednou nazval starým manželským párem. „Max trval na svém a Gianpiero byl rád, když se ukázalo, že měl pravdu. Max, jeho závodní inženýr i datový inženýr jsou již zkušení, vědí, co mají dělat, jak vůz nastavit, aby Maxi vyhovoval. Víceméně to trefili dobře, během první zastávky v boxech se udělala pouze malá úprava (předního křídla).

O víkendu jsme se také dozvěděli, že za Verstappenovým odstoupením z Velké ceny Austrálie s hořící brzdou pravého zadního kola byla nejspíše taková drobnost, jako slabě dotažený šroub při výrobním procesu.

Verstappen musel kontrolovat zpětná zrcátka jen asi tak minutu po startu. Foto: Red Bull

Sergio Pérez nedokázal zabojovat proti Verstappenovi. V cíli byl o 12.5 sekundy později a musíme přitom předpokládat, že Nizozemec jel své poklidné tempo. Svou rychlost ukázal, když zajel nejrychlejší kolo závodu, díky čemuž si z Japonska odváží 26 bodů. Mexičan však dojel druhý, což by mu mohlo stačit k prodloužení kontraktu s Red Bullem.

Checo zahájil sezonu s odlišným přístupem než loni,“ řekl Marko pro ORF. „Nesnaží se hledat vlastní cestu po technické stránce. Nyní nasazujeme dva téměř identicky nastavené vozy a vyplácí se to.

Poradce Red Bullu pro motorsport také řekl, že v dubnu ještě nebude řešit otázku jezdecké dvojice pro příští rok. Chvíli to vypadalo, že by Red Bull mohl přijít o Verstappena, ale situace se, alespoň navenek, uklidňuje a jakékoli mocenské boje opět probíhají výhradně za oponou.

Zdroj: motorsport, ORF, úvodní foto: Red Bull