Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Newey nemá další plány

Newey nemá další plány

Prý si potřebuje nejprve odpočinout.

Kam půjde Adrian Newey, když na začátku příštího roku skončí u Red Bullu? Chtěl by ho asi každý, například i Williams, u kterého se Newey v 90. letech poprvé podílel na mistrovském voze.

S Adrianem se už déle známe a v pátek jsem s ním mluvil. A nepochybně si opět promluvíme v dohledné době,“ pochlubil se James Vowles, šéf týmu Williams. „Je ikonou našeho sportu, nikdo o tom nepochybuje a všechny týmy, ve kterých působil, počínaje Williamsem, postavily vítězné vozy. Není to náhoda, skutečně takhle dokázal ovlivnit náš sport. Takže by ode mě nebylo rozumné, kdybych s ním nemluvil.

Vowles ale dále v rozhovoru realisticky přiznal, že krátký rozhovor nelze nazvat vyjednáváním o budoucí spolupráci a že Williams potřebuje vyřešit spoustu jiných problémů, než dokáže Neweyho plně využít. A 65letá legenda do dalšího týmu nespěchá.

Formule 1 je ohromně náročná a já jsem v ní už dlouho. Rok 2021 byl mimořádně náročný, když jsme byli v souboji o titul s Mercedesem a zároveň jsme museli zdroje soustředit na RB18, který je otcem současné generace našich vozů. Nevím, co víc k tomu říct. I Forrest Gump si jednoho dne řekl, že je (z toho běhání) už trochu unavený.

Jak dlouho už přemýšlel o odchodu? Původně měl smlouvu do konce roku 2025 a těšil se na práci na voze s aktivní aerodynamikou.

Už nějaký čas, opravdu. A co se dělo v zimě a co se děje teď... Mám to štěstí, že jsem v pozici, že už nemusím pracovat, abych mohl žít. Pracuji, protože mě to baví. A teď cítím, že mi bude nejlépe, když budu oddychovat a dobiju baterky. Pravděpodobně vezmu Mandy, moji manželku, a naše psy na dovolenou. Představuji si obytný vůz nebo něco takového a cestování po Francii. A možná pak jednoho dne, např. ve sprše, si uvědomím, že mám chuť na další dobrodružství. Prozatím nemám žádné plány.

Události v zimě byly kauza Christiana Hornera a co se děje teď, to je boj o moc, ke kterému se schylovalo od smrti Dietricha Mateschitze. Mnohé osobnosti z padoku tvrdí, že Neweyho odchod je pouze špičkou ledovce a z týmu chce odejít mnohem více znechucených lidí.

Zda jsem překvapený? Před šesti měsíci bych byl,“ řekl o Neweyho rozhodnutí Zak Brown, šéf McLarenu. „Ale po tom všem, co se tam událo od začátku roku, a jelikož Adriana znám jako člověka zakládajícího si na osobní integritě, nejsem vůbec překvapený. „A myslím, že je to jen pád první kostky domina, zdaleka ne poslední, mám-li věřit tomu, co se šeptá v zákulisí.

A ano, je pravdou, že jsme v poslední době zaznamenali zvýšený počet životopisů zaslaných lidmi z toho týmu. Adrian je designérskou legendou. Proto nejen osobně přispívá ke kvalitě vozu, ale také přitahuje lidi, kteří prostě chtějí pracovat s Neweym. Takže když o něj tým přijde, tak přijde nejen o jeho designérské schopnosti, ale přijde také o zájem lidí kolem něj.

Bude dobře připomenout, že McLaren si loni z Red Bullu ulovil Roba Marshalla, svého nového technického ředitele. Red Bullu by se teď řeba hodil i Dan Fallows, který je ale od minulé sezony technickým ředitelem Aston Martinu.

Na rok 2025 má Newey naplánovaný pouze odpočinek. Foto: Red Bull

Zdroj: motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull