Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Není pilot jako pilot

Není pilot jako pilot

Kdo je nejlepší a kdo nejhorší?

Pokusme si na chvíli představit, že všichni současní jezdci působící ve formuli 1 mají k dispozici stejný materiál. Jak by to potom vypadalo na trati? Kdo je skutečně dobrý, kdo na vzestupu a čí hvězda naopak pohasíná.

Pokusme se rozdělit dvacetičlenné startovní pole do pěti kategorií.

Mezi špičkové piloty můžeme bez ostychu začadit jedničky předních týmů. Patří sem jednoznačně Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya, Fernando Alonso a Kimi Räikkönen. Pokud v nejlepších monopostech sedí nejlepší jezdci, něco nám to napovídá o důležitosti výběru pilotů. Auto není samo o sobě ničím. Počínaje sezónou 2005 můžeme v tomto ohledu očekávat změnu. To, že McLaren dokáže vyhrávat nejen na trati, se potvrdilo v okamžiku, kdy si předem zajistil služby hvězdného Kolumbijce Montoyi. Duo McLarenu se tak stane pravděpodobně vůbec nejsilnější dvojicí celého startovního pole. Naopak Williams nebude mít po odchodu Juana Pabla žádného špičkového pilota. Který pilot je momentálně nejlepší z nejlepších? Mohl by to být kterýkoliv u výše uvedených.

Jezdec Tým
 M.Schumacher  Ferrari
 J.P.Montoya  Williams
 F.Alonso  Renault
 K.Räikkönen  McLaren
 
Do pomyslné druhé třídy, tedy mezi vynikající piloty, kterým však něco schází, patří Rubens Barrichello a Ralf Schumacher. Ani jeden z nich nemá šanci na to postoupit mezi absolutní špičku. Oba jsou však natolik dobří, že dokáží zastat s přehled roli týmové dvojky a zatím jim pád nehrozí.
 
Jezdec Tým
 R.Barrichello  Ferrari
 R.Schumacher  Williams

Třetí skupinka je největší a spadá do ní pestrý koktejl osobností. Jarno Trulli, David Coulthard, Giancarlo Fisichella, Mark Webber, Jenson Button a Olivier Panis mohou být vnímáni jako rovnocenní. Jediným rozdílem je, že někteří z nich si teprve razí svou cestu směrem vzhůru, zatímco druzí se ubírají opačným směrem. Trulli, Coulthard, Fisichella a Panis se nachází v situaci, kdy si nemohou být jisti tím, že se ve formuli 1 udrží i v příštím roce, zatímco Webber a Button nás přesvědčují o  tom, že se s nimi musí počítat.

Jezdec Tým
 J.Trulli  Renault
 D.Coulthard  McLaren
 G.Fisichella  Sauber
 M.Webber  Jaguar
 J.Button  BAR
 O.Panis  Toyota
 
Pak je tady ještě jedna skupina. Jsou to piloti, kteří ve formuli 1 sice jezdí, ale zatím jsou tam trochu do počtu. Do této kategorie spadají Felipe Massa, Nick Heidfeld a Cristiano da Matta. Svou budoucnost mají ve vlastních rukách. Nelze je odepisovat předem.
 
Jezdec Tým
 F.Massa  Sauber
 N.Heidfeld  Jordan
 C.da Matta  Toyota


Zapoměli jsme na někoho? Ano a ne.

Poslední kategorie pilotů totiž nestojí příliš za zmínku. Takuma Sato, Christian Klien, Giorgio Pantano, Gianmaria Bruni a Zsolt Baumgartner by se za normálních okolností do formule 1 nikdy nedostali a také nás o tom přesvědčují.

Jezdec Tým
 T.Sato  BAR
 C.Klien  Jaguar
 G.Pantano  Jordan
 G.Bruni  Minardi
 Z.Baumgartner  Minardi